25 Eylül 2024 Çarşamba

ÖHD: Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz

ÖHD öncülüğünde pek çok kentte düzenlenen basın açıklamalarında avukatlar, meslektaşlarına dönük gözaltı operasyonuna tepki göstererek, gözaltındakilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), bu sabah Diyarbakır merkezli ev baskınlarıyla gözaltına alınan ve aralarında üye ve yöneticilerinin, ayrıca siyasetçi, gazeteci ve sanatçıların da bulunduğu 200'ü aşkın kişinin derhal serbest bırakılması için pek çok kentte basın açıklaması düzenledi.

İSTANBUL
Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına ÖHD, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayı Özgül Saki, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını, ÖHD yöneticisi avukat Nagehan Avçil okudu. Her gün adliyelerde duruşma ve iş takibi yapan meslektaşlarının ifadeye çağırılmak yerine ev baskınıyla gözaltına alınmasına tepki gösteren Avçil, dosyadaki hukuksuzluğun gizlilik kararı ve 24 saat avukat kısıtlaması kararı ile devam ettiğini vurguladı.

14 Mayıs'ta rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidarın yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalıştığını belirten Avçil, hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini ve avukatlık mesleğinin yargılanmasını kabul etmediklerinin altını çizdi. Avçil, şöyle devam etti: "Yargının giderek daha da siyasallaştığını, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının daha fazla ihlal edildiğini, fikir ve düşünce özgürlüğünün yok sayılarak hukuksuzca yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşlarımızın hapishanelerde tutulduğunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz."

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Özgül Saki ise seçimler öncesi böyle operasyonlar beklediklerini belirterek, "Çünkü devleti, AKP-MHP hükümetini tanıyoruz. Ancak bekliyor olmamız alıştığımız anlamına gelmiyor" dedi. Bu operasyonda hem aydınların, hem hukukçuların hem de gazetecilerin hedef alındığını kaydeden Saki, "Bunun hem hukuksal, hem siyasal, hem de toplumsal olarak mücadelesini vermeye devam edeceğiz ve hesap soracağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" ifadelerini kullandı. Saki, dayanışma içinde tüm bu uygulamalara karşı her alanda ses yükseltmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Açıklama boyunca, "Biji berxwedana ÖHD", "Baskılar bizi yıldıramaz", "ÖHD susmadı, susmayacak", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

ANKARA
ÖHD, ÇHD, HDP, Yeşil Sol Parti ve çok sayıda hukuk örgütü temsilcisinin katılımıyla Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlendi. Polis saldırısı nedeniyle açıklamayı baro önüne taşıyan avukatlar, "Savunma yargılanamaz" pankartı açtı.

Açıklamayı okuyan ÖHD yöneticisi Arzu Kurt, sadece avukatların değil basın emekçileri, siyasetçiler ve sanatçıların da gözaltında olduğuna dikkat çekti. "14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidar, 20 yılı aşkın süredir devam ettiği politikayla, insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına, yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hala getirmeye çalışmaktadır. Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini; avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir" ifadelerini kullanan Kurt, baskılara asla boyun eğmeyeceklerinin altını çizdi.

Açıklama boyunca "Savunma susmadı susmayacak", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

İZMİR
İzmir Adliyesi önünde düzenlenen basın açıklamasında "Siyasi operasyonlara boyun eğmeyeceğiz. Kaybedeceksiniz" pankartı açıldı. 

ÖHD, ÇHD, Yeşil Sol Parti, HDP ve çok sayıda kişinin katıldığı basın açıklamasında ÖHD İzmir Şube Eşbaşkanı Velat Zeren söz aldı. Siyasal iktidarın 14 Mayıs yaklaştıkça savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalıştığını söyleyen Zeren, "Yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşlarımızın hapishanelerde tutulduğunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamada söz alan İHD, ÇHD ve İzmir Barosu yöneticileri de bu gözaltıların seçim güvenliğine yönelik olduğunu vurguladı. Bu saldırıların karşısında geri adım atmayacaklarını söyleyen hukukçular, gözaltına alınanların yerine kendilerinin sevim güvenliği için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. 

Açıklama boyunca "Baskılar bizi yıldıramaz", "Savunma susmadı susmayacak" ve "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

Urfa, Siirt, Antep, Van, Manisa, Batman ve pek çok kentte yapılan açıklamalarda da gözaltı operasyonuna tepki gösterildi ve gözaltıların derhal serbest bırakılması talep edildi.