22 Eylül 2024 Pazar

ÖHD İstanbul: Yaşam hakkı ihlali oluşmadan tecrit son bulmalı

Marmara bölgesindeki 13 hapishanede PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevine giren tutsakların durumunu paylaşan ÖHD İstanbul Şubesi, açlık grevindeki tutsakların yaşam hakkı ihlal edilmeden tecridin son bulması gerektiğinin altını çizdi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle 27 Kasım 2023'te hapishanelerde başlatılan açlık grevlerine ilişkin, Marmara bölgesindeki 13 hapishaneye yaptıkları ziyaretler sonucu hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı.

Beyoğlu'nda bulunan şube binasında düzenlenen basın toplantısında raporu avukat Eda Önal okudu. Önal, Marmara bölgesindeki hapishanelerdeki duruma ilişkin bilgi verdi.

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde 10 tutsağın dönüşümlü açlık grevine girdiğini ifade eden Önal, açlık grevindeki tutsakların düzenli tansiyon ve nabız ölçümlerinin yapıldığını, vitamin ve iaşelerin verildiğini açıkladı.

1 AY SÜRELİ DİSİPLİN CEZASI VERİLDİ
Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde 4'er tutsağın 10'ar gün dönüşümlü açlık grevine girdiğini dile getiren Önal, açlık grevindeki tutsaklara 1 ay süreyle bazı etkinliklerden alıkoyma disiplin cezasının verildiğini aktardı. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde 80 siyasi tutsağın bulunduğunu ve 1. grupta 4 tutsağın 10'ar gün süreli dönüşümlü açlık grevine girdiğini aktaran Önal, bu hapishanede de açlık grevine giren tutsaklara disiplin cezası verildiğini belirtti. Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde 12 siyasi tutsak bulunduğunu, 1'er kişinin 10 gün süreli greve katılacağını ifade eden Önal, greve giren kişilere 1 ay süreli etkinliklerden alıkoyma disiplin cezası verildiğini belirtti.

AÇLIK GREVİNDEKİ TUTSAKLARA TEHDİT VE KÖTÜ MUAMELE
Marmara 2 Nolu L Tipi Hapishanesi'nde 8 siyasi tutsak bulunduğunu, 4'er kişinin 15 gün süreyle dönüşümlü olarak greve katılacağını dile getiren Önal, greve girecek bir tutsağa gardiyanların sözlü şiddette bulunduğunu, idare tarafından gerekli vitamin ve iaşelerin ancak tutsaklar dilekçe verirse verildiğini ve grevini sonlandıran tutsaklara uygun diyet yemeği verilmediğini söyledi.

Marmara 3 Nolu L Tipi Hapishanesi'nde 11 siyasi tutsağın bulunduğunu, 2'er kişi olarak 7 gün süreli dönüşümlü açlık grevine gireceklerini ifade eden Önal, hapishane idaresinin açlık grevi başladıktan sonra tutsaklara kötü muamele ve tehditte bulunduğunu, açlık grevi süresince tutsakların birbirinden uzak ve tekli hücrelere konulduğunu belirtti.

Marmara 5 Nolu L Tipi Hapishanesi'nde 66 siyasi tutsağın greve katıldığını, üç odadan 2'şer kişinin 10 gün süreli dönüşümlü açlık grevine girdiğini söyleyen Önal, grevdeki tutsaklara 1 ay süreli bazı etkinliklerden alıkoyma disiplin cezası verildiğini kaydetti.

'VİTAMİN-MİNERAL DESTEĞİ VERİLMEDİ'
Önal, Marmara Kapalı Hapishanesi'nde 9 siyasi tutsağın 1'er kişi dönüşümlü olarak 9 gün süreyle greve katıldığını ifade etti. Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde 10 tutsağın dönüşümlü 10 gün süreli açlık grevine katıldığını ifade eden Önal, açlık grevindeki tutsaklara disiplin cezası verildiğini söyledi. Maltepe Kapalı Hapishanesi'nde 9 tutsağın 10 gün süreli dönüşümlü açlık grevine girdiğini belirten Önal, tutsakların 1 ay etkinliklerden men edilme disiplin cezası aldığını söyledi.

Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi'nde 9 tutsağın 10 gün süreli dönüşümlü açlık grevine katılacağını aktaran Önal, açlık grevi nedeniyle herhangi bir vitamin-mineral desteği verilmediğini, sadece tutsakların revirden ayrıca talep etmesi halinde verildiğini dile getirdi.

'BASKINLAR SIKLAŞTIRILDI, KİŞİSEL EŞYALARA EL KONULDU'
Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde 8 kadın ve 16 erkek tutsağın açlık grevine katıldığını, açlık grevi başladıktan sonra aramaların sıklaştığını belirten Önal, kitap, defter gibi eşyalara el konulduğunu, açlık grevine katılanlara disiplin soruşturması açıldığını vurguladı.

Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde 10 tutsağın 1'er kişi dönüşümlü olmak üzere 10 gün süreyle açlık grevine katılacağını belirten Önal, grevdeki tutsaklara disiplin soruşturması açıldığını, oda aramalarının sıklaştığını kaydetti.

Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde bulunan 130 siyasi tutsağın 3 kişilik gruplar halinde 5'er günlük açlık grevine girdiğini ifade eden Önal, açlık grevine ilk başlayan tutsakların odalarına baskın düzenlendiğini, dergi, mektup, kitap vb. Her türlü yazılı dökümana ve kişisel eşyalara el konulduğunu söyledi.

Açlık grevi başladıktan sonra ağırlaştırmış müebbet hükümlülerinin havalandırma sürelerinin 4 saatten 1 saate düşürüldüğünü ifade eden Önal, gardiyanların aramalar esnasında odada bulunan gıda malzemelerine ilişkin tutsakların bunları yediğini iddia ederek ithamda bulunduğunu, açlık grevindeki tutsaklar hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını kaydetti.

'TUTSAKLARIN TALEBİ ÖCALAN'A DÖNÜK TECRİDİN KALDIRILMASI'
Açlık grevindeki tutsaklara vitamin verilmediğini ifade eden Önal, şöyle devam etti: "Eyleme katılan mahpus sayısı hapishaneden hapishaneye değişiklik gösterse de mahpuslar 1-6 kişi arası gruplar halinde 5-15 gün arası sürelerde süreli dönüşümlü açlık grevi yapmaktadır. Mahpusların talebi ise Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası Sözleşmeler ile Anayasa ve Ceza İnfaz Kanunu'nda güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler doğrultusunda Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki hukuka aykırı mutlak tecridin ve tüm hapishanelere yayılan tecrit politikalarının ve hak ihlallerinin son bulması, Sayın Öcalan'ın ailesi ve avukatları ile görüşmesinin sağlanmasıdır."

'YAŞAM HAKKI İHLALİ OLUŞMADAN TECRİT KALDIRILMALI'
Önal, tecridin ulusal ve uluslararası yasa ve sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek, "Açlık grevine giren mahpuslar arasında çok sayıda önceki dönemlerde uzun süreli açlık grevine katılmış mahpuslar bulunmaktadır. Hapishane koşulları da düşünüldüğünde söz konusu grev mahpusların sağlığı için tehlike oluşturmaktadır. Bu sebeple mahpuslar daha fazla hak ihlaline uğramadan, herhangi bir yaşam hakkı ihlali olmadan açlık grevlerinin son bulması için Abdullah Öcalan'a uygulanan mutlak tecride son verilmesi gerekmektedir" dedi.