30 Eylül 2024 Pazartesi

ÖHD: İşkence yapan yargılansın, belgeleyen değil

ÖHD, müvekkilleri Rojbin Çetin'e uygulanan işkenceyi belgeleyen Avukat Gülistan Ataş'ın ifadeye çağrılmasına tepki gösterdi, işkenceye ilişkin de suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Rojbin Çetin'in gözaltına alındığı sırada uğradığı işkenceye ilişkin rapor hazırladı. Rapor, dernek binasında yapılan basın toplantısında açıklandı. 

Toplantıya, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Rosa Kadın Derneği, MED TUHAD-FED, TJA, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, İHD Diyarbakır Şubesi yöneticileri ile çok sayıda avukat katıldı.

'SIRTINDAKİ BOT İZLERİ HALA DURUYOR'
ÖHD yöneticisi Seda Zengin, Çetin'in evine yapılan baskının 3 saatten fazla sürdüğünü belirterek, şunları aktardı: "Polis özel harekata ait 2 köpek, Çetin'in üzerine saldırtılarak işkenceye başlanmıştır. Çetin, köpek saldırısı sonucu bacaklarından ve vücudun birçok yerinde ağır yaralar almıştır. Yine polisler mağdurun sırtına ayaklarıyla basmış ve ezmeye çalışmışlardır. Kendisinin sırt bölgesinde bot izleri hala daha mevcuttur. Ayrıca basına yansıyan fotoğraflarda da görüldüğü üzere yüzüne aldığı darbe ile gözü ezilmiş ve dudağı patlamıştır. Sevil Çetin ikametinde üç buçuk saat tutulmuş ve bu süre zarfında ters kelepçe ile yüzüstü bırakılmıştır. Sevil Çetin kolluğa kanser hastası olduğunu söylemesine rağmen kolluk şiddeti devam etmiştir."

Polislerin Çetin'e cinsel tazizde de bulunduğunu hatırlatan Zengin, Çetin'in yarı çıplak fotoğraflarının çekildiğini söyledi.

İŞKENCEYİ BELGELEYEN AVUKATA SORUŞTURMA
Savcılığa yaptıkların başvurunun hala sonuçlanmadığını bildiren Zengin, işkencenin belgelenmesi ve faillerin ortaya çıkarılmasından yargı makamlarının sorumlu olduğunu söyledi.

Avukatlar olarak müvekkillerinin uğradığı işkenceyi belgelemekle mükellef olduklarını da vargulayan Zengin, işkenceyi belgelemek isteyen Avukat Gülistan Ataş'ın adliye içerisindeki polisler tarafınan engellemeye çalışıldığını hatırlattı. İşkenceyi belgelediği için de Avukat Aktaş'ın, TMŞ tarafından ifadeye çağırıldığını kaydeden Zengin, işykenceyi yapanlar hakkında ise hala bir soruşturma yürütülmediğinin altını çizdi.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK
İşkencenin belgelenmesi ve faillerin yargılanması için etkin soruşturma başlatılmasını isteyen Rojbin Çetin'e yönelik işkenceye ilişkin de suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.