1 Ekim 2024 Salı

ÖHD: Irkçılık hastalık değil suçtur

Özgürlük için Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, son dönemde mültecilere yönelik ırkçı söylemlere tepki gösterdi, "Irkçılık hastalık değil ciddi bir suçtur" diye vurguladı. Açıklamada, ırkçılık suçuna bulaşanların tarih ve yargı önünde mahkum olacağı vurgulandı.

Mültecilere yönelik ırkçı söylemler ve saldırılara ilişkin açıklama yapan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, "Irkçılık suçtur" dedi.

Türkiye ve emperyalist devletlerin bölge ülkelerinin körüklediği savaşlar nedeniyle göç etmek zorunda kalan Suriye, Afganistan ve İranlı mülteci ve göçmenlere yönelik ırkçı söylemlere tepki gösterilen açıklamada, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın söylemlerinin ırkçılığın dozunu ve şiddetini arttırdığı belirtildi. Mülteci ve göçmenlere yönelik nefret söylemlerinin ırkçı saldırılara yol açtığına işaret edilen ÖHD açıklamasında, Özcan'ın, Bolu'da Türkçe ve Arapça olarak mültecilere ve göçmenlere ülkelerine dönme çağrısı içeren afişler asarak, halkı yoksul bırakan politikaların sorumluluğunun göçmen ve mültecilere yüklendiği kaydedildi.

Irkçılığın hastalık değil ciddi bir suç olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Bu suçu bilerek ya da bilmeyerek işleyenler, işlenmesine yol açanlar bugün değilse de yarın yargı önünde hesap verebileceklerini düşünmelidirler. Zira insanlığa karşı işlenen suçların zamanaşımı yoktur" denildi.

Göçmen ve mültecilerin çok büyük kısmının göç ettirildikleri ya da ettikleri ülkenin emekçileri, yoksulları ve ezilenleri olduğu belirtilen açıklamada, "Dünyanın her yerinde, göç ettikleri ülkenin en kötü, güvencesiz işlerini yapan, sağlıksız koşullarda yaşayanlarıdır. Can ve mal güvenlikleri hiçbirimizden daha iyi durumda değildir. Geri gönderme merkezlerinde baskı ve işkence gördükleri, fabrikada sigortasız ve açlık koşullarında işçilik yaptıkları, sokakta taciz, tecavüz ve bilinmedik birçok suça maruz bırakıldıkları basında biraz tarama yapıldığında görülebilecektir" denildi.

Göç etmenin geri gönderilmek istenen insanların gönüllü tercihi olmadığı kaydedilen açıklamada, emperyalist paylaşım savaşlarını göçmenler ya da mültecilerin çıkarmadığı hatırlatıldı. Göçmenleri pazarlık konusu yapan ülkelerin politikalarına bakılması gerektiği belirtilen ÖHD açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "'Masaya' oturanlar, asker yollayanlar kimlerse suçlu onlardır. Elbette bu kadar yaygın ve kontrolsüz kitlesel göç anlarında toplumsal huzursuzluk yaşanmasına sebebiyet verecek bazı olayların yaşanması muhtemeldir. Ancak siyasi sorumluların, suçlarını kabul ederek kendi halklarına hesap vermeleri yerine, 'sopayı' en korunmasız görünen mültecilere yöneltmeleri kabul edilemez. Emekçilerin ve yoksulların birbirlerine kırdırılması yine egemenlere kazandıracak, halkları birbirine düşman edecektir. İnsanca yaşam koşulları sağlanana, gönüllü olarak yurtlarına dönmek isteyene kadar mültecilerin ve göçmenlerin hakları uluslararası güvence altındadır. Irkçılığın bugüne kadar dünyadaki hiçbir sorunu çözmediği, ezilenleri birbirine düşman ettiği ve kapitalist politikaları görünmez kıldığı tarihsel bir gerçektir. O ancak egemenlerin işine gelebilecek bir ideoloji olabilir."

ÖHD İzmir Şubesi, ırkçılık suçuna bulaşanların tarih ve yargı önünde mahkum olana kadar peşini bırakmayacaklarını vurguladı.