23 Eylül 2024 Pazartesi

ÖHD: İmralı tecridine son verin

ÖHD, PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük mutlak tecride tepki göstererek, "İmralı tecrit sistemine son verin. Barolar ve hukuk örgütleri olmak üzere tüm hukukçuları ve demokratik kamuoyunu tecride karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz" çağrısı yaptı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ve Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş'a dönük mutlak tecride birçok kentte eş zamanlı yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

30 AYI AŞKIN SÜREDİR HABER ALINAMIYOR
ÖHD şubelerinde yapılan ortak açıklamada, Abdullah Öcalan ile diğer 3 tutsaktan 30 ayı aşkın bir süredir haber alınamadığı vurgulandı. Açıklamada, 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana yapılan tüm girişim ve başvurulara rağmen hiçbir avukatın İmralı Hapishanesine gidemediğine ve müvekkilleriyle hiçbir şekilde iletişim kuramadıklarına dikkat çekildi.

"İmralı Cezaevinde tutulan mahpuslar Kürt olmaları ve politik kimlikleri nedeniyle bu denli insanlık dışı ve toplum vicdanı ile örtüşmeyen bir tecrit uygulamasına maruz kalmakta ve eşi benzeri olmayan bu hukuksuzluğa karşı özellikle Türkiye kamuoyunda yeterince ses çıkarılmamakta, bu durum adeta görmezden gelinmektedir" denilen açıklamada, Türkiye'nin İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) tavsiye ve uyarılarını yerine getirmek yerine tecridi derinleştirdiğine işaret edildi.

AVUKATLARA DÖNÜŞ YAPILMIYOR 
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'nin 2022 yılında Öcalan ve 3 tutsak hakkında tedbir kararı vererek istedikleri avukatlarla görüşebilmelerinin önünün açıldığının hatırladığı açıklamada, bu tedbir kararının uygulanmamasına tepki gösterildi.

 "Tüm bunların yanında 10.06.2022 tarihinde avukat görüşmesinin gerçekleşmesi talebiyle 29 baroya bağlı 775 avukat yetki belgesi ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunmuş, yapılan başvuruya halen bir dönüş gerçekleşmemiştir" denilen açıklamada, dünyanın dört bir yanında bine yakın avukatın da İmralı'da görüşme talebinde bulunduğu ancak hala herhangi bir yanıt verilmediği kaydedildi.

İMRALI'DA HUKUK RAFA KALDIRILDI
İmralı'da hukukun kabul edilemez bir şekilde rafa kaldırıldığı dile getirilen açıklama, şöyle devam etti: "İmralı'da yasalar değil politik tercihler ve kararlar yürürlüktedir. Sn. Öcalan ve İmralı'daki diğer üç mahpus, tecrit sistemi içerisinde kaybettirilmeye, unutturulmaya çalışılmaktadır. Oysa biliyoruz ki, bütün bu hukuksuzluklara rağmen Sn. Öcalan, İmralı'ya getirildiği günden beri gerek İmralı'daki yargılamalarda olsun gerekse de daha sonraki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki başvurularına sunduğu savunmalarında olsun, Türkiye'nin en yapısal meselesi olan Kürt meselesinin çözümü için her zaman yapıcı davranmış ve samimi bir şekilde çaba sarf etmiştir. Devlet de çeşitli zamanlarda ve çeşitli şekillerde kendisiyle bu meselinin çözümü için masaya oturmuş, diyalog geliştirmiştir. Sn. Öcalan'ın çağrılarıyla ateşkes süreçleri yaşanmış, barış grupları Türkiye'ye gelmiştir."

TECRİT POLİTİKASINA KARŞI SES ÇIKARMA ÇAĞRISI
İmralı'daki tecridin tüm Türkiye'ye yayıldığı, Kürt sorununun çözümünde diyalog ve barış politikalarının yerini güvenlikçi politikaların aldığı kaydedilen açıklamada, "Bizler demokrasi, özgürlük ve adalet mücadelesi veren hukukçular olarak Türkiye'yi, BM İnsan Hakları Komitesi ve CPT gibi tarafı olduğu uluslararası hukuk kurumlarının kararlarının gereğini yerine getirmeye ve bir hukuk devleti olarak kendi Anayasasına ve ilgili kanunlarına uyarak İmralı tecrit sistemine son vermeye çağırıyoruz. Başta barolar ve hukuk örgütleri olmak üzere tüm hukukçuları ve demokratik kamuoyunu bu kabul edilemez tecrit politikasına karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz" denildi.

İSTANBUL
ÖHD İstanbul Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi ve avukatın katıldığı toplantıda açıklamayı ÖHD Genel Merkez yöneticisi Sezin Uçar okudu.

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, tecrit politikasından vazgeçilmesini istedi. İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy, İmralı Hapishanesi başta olmak üzere tüm hapishanelerdeki tecridin "insanlık suçları" kapsamına giren bir boyuta geldiğini ifade etti. Abdullah Öcalan'a dönük tecride dair "öç alınıyor" diyen Ersoy, "Mutlak tecridin uygulanma biçimiyle; bir ailenin, bir halkın hakları da ihlal ediliyor. Halk için önemli bir konumu bulunan Abdullah Öcalan'dan haber alınamaması halkın haber alma hakkının elinden alındığını da gösteriyor" ifadelerini kullandı.

MERSİN
ÖHD Mersin Şubesi, şube binasında yaptığı açıklamayla tecride tepki gösterdi. Yeşil Sol Parti milletvekili Ali Bozan'ın yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. ÖHD Mersin Şube Eşbaşkanı İbrahim Kaya, Abdullah Öcalan ve İmralı'daki diğer üç tutsağın tecrit sistemi içerisinde kaybettirilmeye ve unutturulmaya çalışıldığını söyledi.

URFA
ÖHD Urfa Şubesi, merkez Haliliye ilçesinde bulunan Topçular Meydanı'nda açıklama yaptı. ÖHD'li avukatların yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Açıklamada, "Tecrit insanlık suçudur" pankartı açıldı. ÖHD Urfa Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, ortak metni okudu.

VAN
ÖHD Van Şubesi, şube binasında basın toplantısı düzenledi. Kentteki siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri de açıklamaya katıldı. ÖHD Wan Şubesi Eşbaşkanı Murat Özçiçek, İmralı tecridine tepki gösterdi.

İZMİR 
ÖHD İzmir Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamanın yapıldığı salonda, "Tecrit insanlık suçudur" yazılı pankart asıldı. Açıklamayı, ÖHD İzmir Şube Eşbaşkanı Şükran Öztürk okudu.