23 Eylül 2024 Pazartesi

Ogün Samast'ın ifadesi bir sonraki duruşmada alınacak

Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast'ın "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla yargılandığı davada Samast'ın ifadesinin bir sonraki duruşmada alınmasına karar verildi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast'ın, tahliye edilmesinin ardından "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava görüldü.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz olan Ogün Samast ile başka dosyadan tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Erhan Tuncel'in arasında bulunduğu 11 sanık SEGBİS ile katıldı. Duruşmada Dink ailesinin avukatları ve sanık avukatları da hazır bulundu.

Beşikdüzü Hapishanesi'nden duruşmaya katılan Zeynel Abidin Yavuz'un arkasında Türkiye Cumhuriyeti bayrağı asılı olması dikkat çekti. Normalde SEGBİS görüşme odalarına bayrak asılması gibi bir uygulama yok.

Savunmasını yapmak üzere ilk olarak Ali Fuat Yılmazer'e söz verildi. Muhittin Zenit'i yalan ifade vermekle suçlayan Yılmazer, Ogün Samast'ın kendisi hakkındaki beyanlarının şaibeli olduğunu savundu.

YILMAZER: OGÜN SAMAST'IN HAKKIMDAKİ BEYANLARI ŞAİBELİ
2015'te hazırlanan iddianame kapsamında yargılandığını, mahkumiyetine karar verildiğini söyleyen Yılmazer, AİHM'in cinayette etkin soruşturma yürütülmediği kararı vermesi üzerine bu davanın açıldığını kaydetti.

Yılmazer, şöyle devam etti: "AİHM'de alınan karar İstihbarat Daire Başkanlığı yönünden alınan bir karar değildir. Yeni bir delil ortaya çıkmadıkça yeni bir kamu davası açılamaz. AİHM bizim yönümüzden bir ihlal tespit etmemiş olmasına rağmen biz hukuksuz bir şekilde bu davaya dahil edildik. Ancak Trabzon ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Hrant Dink cinayetinin planlandığından ve yakın zamanda gerçekleştiği bildikleri halde harekete geçmediler. Ogün Samast'ın hakkımdaki beyanları şaibeli. Cezaevi sürecinde böyle beyanlar alınabilir. Fakat bu kadar yıl sonra Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Ogün Samast beyanlarını niye değiştirdiler diye merak etmek gerekmez mi? Benim Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'le bir iletişimim var mı, yok mu? Savcılığın bu iddianın doğruluğu araştırması gerekmez mi? Ben cinayetin azmettiricisi olmuşum ama tüm iddiaların aksini ispatladığımı düşünüyorum. Ben hayatımda Trabzon'a hiç gitmedim. Sadece, ikisi de devrem Engin Dinç ve Faruk Sarı dışında kimseyle buluşmadım."

Ortada yeni bir delil bulunmadığını söyleyen Yılmazer, "Savcılık suçu bize yıkma gayretinde görülüyor. Bu ideolojik bir tavırdır" ifadelerini kullandı.

EK SÜRE TALEBİ KABUL EDİLDİ
Ogün Samast, Trabzon'da bulunan Akçaabat Adliyesi'nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Samast, kimlik tespiti sırasında ikamet adresi olarak Düzköy'deki bir adresi gösterdi. İşsiz olduğunu belirten Samast, herhangi bir gelirinin olmadığını öne sürdü. 

Ogün Samast'ın avukatı Raşit Hodo, hazırlanan iddianamenin yeni tebliğ olduğunu belirterek, Samast'ın savunmasının bugün alınmamasını talep ederek ek süre istedi. Talebi kabul eden mahkeme başkanı, Samast'ın savunmasının bir sonraki duruşmada alınmasına karar verdi.