23 Eylül 2024 Pazartesi

Ogün Samast 6 Aralık'ta hakim karşısına çıkacak

AGOS Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastinin tetikçisi Ogün Samast, 6 Aralık'ta "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

15 Kasım'da Bolu F Tipi Hapishanesi'nden "iyi hal indirimiyle" tahliye edilen, AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastinin tetikçisi Ogün Samast 6 Aralık'ta bir kez daha hakim karşısına çıkacak.

Tahliyesinin ardından Samast hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlanmış ve 17 Kasım'da iddianame düzenlenmişti.

Samast, hakkında 10 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada, aralarında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de bulunduğu 11 sanıkla birlikte yargılanacak.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede Hrant Dink'in eşi Rahil Dink, çocukları Arat ve Sera Dink ve kardeşi Hasrof Dink "müşteki" sıfatıyla, Ogün Samast ise "Suça sürüklenen çocuk" sıfatıyla yer aldı. İddianamede, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince, Dink cinayetinde "kamu görevlilerinin ihmali" davasında hükümle beraber Ogün Samast hakkında Fethullah Gülen cemaati üyeliği suçundan 12 Nisan 2021 tarihinde suç duyurusunda bulunulması ile soruşturmaya başlanıldığı kaydedildi.

İddianamede, Yasin Hayal'in 'Suç örgütü yöneticisi olmak', Erhan Tuncel ve Ogün Samast ise 'Suç örgütü üyesi olmak'tan ceza aldıkları belirtildi.

5 YILDAN 10 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ
İddianamede, Ogün Samast'ın doğrudan cemaat üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilmediği, ancak Samast'ın ele geçirilen bir kısım delillerde cemaat yöneticisi ve üyeleri ile belli bir irtibatının olduğu aktarıldı. Samast'ın bu irtibatının şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'le birlikte Samast'ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu ifade edildi.

İddianamede, Ogün Samast'ın "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi istendi. Dava daha sonra hukuki ve fiili irtibat nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in arasında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı davayla birleştirildi.