25 Eylül 2024 Çarşamba

ÖGİ: Gözaltındaki meslektaşlarımız serbest bırakılsın

Dün akşam saatlerinde gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabirleri Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu'na ilişkin açıkalma yapan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, "Meslektaşlarımız biran önce serbest bırakılmalarını istiyoruz" dedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mezopotamya Ajansı muhabirlerine yönelik gözaltı ve tutuklama saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Gazetecilere yönelik baskılar artarak devam ediyor. Gözaltına alınan, tutuklanan, hapis cezası verilen ve sahada çalışması engellenen basın emekçilerine her geçen gün yenileri ekleniyor" denildi.

Medyayı büyük bir havuza çeviren AKP-MHP ittifakı, kendi propagandasını yapmayan basın kuruluşlarını da çalışamaz hale getirmek için gazetecileri hedefine koyduğu belirtilen açıklamada, "Hükümet ve ortağı MHP, bu hedefine ulaşmak için gazetecilerin de güvenliğini korumakla yükümlü olan emniyeti kullanıyor. Öyle ki, polisler iktidardan aldıkları talimatlarla gazetecileri bir bir evlerinden ya da işyerlerinden gözaltına alıyor. Durum o kadar vahim ki; polisler avukatların 'gazetecileri neden gözaltına aldınız' sorusuna verecek bir cevap bile bulamıyor. Bu durum emniyetiyle, yargısıyla devlet kurumlarının ne kadar partizanlaştığını bir kez daha gözler önüne seriyor" diye kaydetti.

Kürt medyasını ve muhalif basını boğmaya çalışan iktidarın son icraatı yine gözaltı operasyonları oldu. Mezopotamya Ajansı muhabiri Berivan Altan, 26 Kasım Salı günü Ankara'daki evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan sonra Mersin'e götürülen Altan, halen emniyette tutuluyor. İfade işlemleri henüz tamamlanmayan Altan'ın gözaltı süresi de dört gün uzatıldı.

Yine dün akşam saatlerinde İstanbul Beyoğlu'ndaki Mezopotamya Ajansı'nın bürosundan çıktıktan sonra kendilerinden haber alınamayan, ajans muhabirleri Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu'nun evlerine yapılan polis baskınları ile gözaltına alındılar.

İstanbul TEM Şube Müdürlüğü'nde tutulan Eser ve Topaloğlu ile görüşmek isteyen avukatlara, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında her iki gazeteciye 24 saatlik "avukat görüş yasağı" getirildi. Başlatılan soruşturmaya dair "gizlilik" kararı alındığı bilgisi de avukatlara bildirildi.

Herkesin her an ulaşabildiği gazeteci Eser ve Topaloğlu'nun evlerine yapılan baskınlarda kapıların kırıldığı, evlerdeki eşyaların dağıtıldığı ifade edilen açıklamada, "Sadiye Eser'in evine yapılan baskın sırasında polislerin, yere yatırdıkları aile fertlerinin kafalarına silah dayadığı belirtilmektedir" denildi.

Yaşanan hukuksuzluğun kabul edilemeyeceği vurgulayan Özgür Gazeteciler İisiyatifi, "Meslektaşlarımız Berivan Altan, Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu'nun biran önce serbest bırakılmalarını istiyoruz. Cezaevinde tutuklu bulunan gazetecilerin de özgürlüklerine kavuşmaları için mücadele etmeye devam edeceğimizi vurguluyoruz. Şunu unutmayalım ki; basın özgür olmadan toplum özgür olamaz. Bu çerçevede tüm demokratik kamuoyunu gazetecilerle dayanışmaya da çağırıyoruz" diye kaydedildi.