25 Eylül 2024 Çarşamba

ODTÜ'de öğrencileri fişleyen iç yazışma

Türk Eğitim Sen'in, 23 Ekim'de ODTÜ'de yapmayı planladığı "Cumhuriyet ve Barış Pınarı Harekatına Destek" yürüyüşüne basın açıklamasıyla tepki gösteren öğrencileri fişleyen ODTÜ İç Hizmetler Müdürlüğü, 69 kişinin isminin yer aldığı listeyi Genel Sekreterliğe gönderdi. 
 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) 23 Ekim tarihinde Türk Eğitim Sen tarafından yapılması planlanan, ülkücü faşist grupların da "kırım yapılabilir" tehditleriyle katılım çağrısı yaptığı "Cumhuriyet ve Barış Pınarı Harekatına Destek" yürüyüşü, öğrencilerin tepkileri üzerine iptal edilmişti. Tepkilerini dile getiren yüzlerce ODTÜ'lü öğrenci, o gün Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü binası önünde bir araya gelerek konuya dair basın açıklaması yapmıştı.
 
Söz konusu olayların yaşandığı güne dair ODTÜ İç Hizmetler Müdürlüğü'nün 69 kişinin isminin yer aldığı bir listeyi ODTÜ Genel Sekreterliği'ne gönderdiği ortaya çıktı. 
 
İç Hizmetler tarafından Şube Müdürü Orhan Özaydın imzasıyla gönderilen yazıda şunlar yer aldı:  
 
"23 Ekim 2019 tarihinde saat 12.30 sıralarında üniversitemiz yetkili sendikası ODTÜ Türk Eğitim Sen tarafından A1- kapısı Bilim Ağacı önünde 'Cumhuriyete ve Barış Pınarı Harekatına Destek' konulu izinli basın açıklaması yaptığı ve aynı saatlerde üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü önünde ise yaklaşık 200 kişilik ODTÜ öğrenci grubu tarafından 'Yaşasın Devrimci ODTÜ' pankartı açıp, çeşitli sloganlar atarak izinsiz olarak basın açıklaması yapmak istemişlerdir. Konu ile ilgili ayrıntılı tutanak ve belgeler ekte gönderilmektedir. Gereğini bilgilerinize arz ederim."
 
TUTANAK VE FİŞLEME LİSTESİ
Gönderilen belgeler arasında bulunan güvenlik tutanağında 'Kürt marşı okunmuştur' ifadesinin yer alması dikkat çekti. Tutanakta yine bir grup öğrencinin yüzlerinde maskelerle çatıya çıktıkları da iddia edildi. 
 
"23 Ekim 2019 tarihinde fizik bölümü önünde izinsiz yapılan etkinliğe katılanların isim listesi" başlığıyla gönderilen listede 5'i mezun, 6'sı idari personel olmak üzere 69 kişinin ismi yer aldı.
 
Edinilen bilgiye göre, listede ismi yer alan öğrencilerden çoğu söz konusu basın açıklamasında yer almamış.