23 Eylül 2024 Pazartesi

'Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı'

İzmir'de 18 Kasım'da Gemlik'e yapılacak Özgürlük Yürüyüşü'ne çağrıda bulunan siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, "Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) öncülüğünde 18 Kasım'da Gemlik'e yapılacak "Özgürlük Yürüyüşü"ne ilişkin HDP il binasında basın toplantısı düzenlendi. Açıklamanın yapıldığı salona, "Bi rêbertîya azad ber bi rizgarîya demokratik ve" pankartı asıldı.

HDP İzmir il yöneticisi Mahsum Koç, AKP-MHP iktidarının uluslararası güçlerin de desteğini alarak PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde 25 yıldır süren tecrit politikalarını derinleştirdiğini söyledi.

Tecrit politikalarıyla hedeflenenin demokratik hakların ortadan kaldırılması olduğunu belirten Koç, "Sayın Öcalan üzerindeki tecrit politikası son 33 aydır mutlak bir iletişimsizlik ve derin bir izolasyona dönüştürülmüş durumdadır. Bu yaklaşım verili hukuk sistemine aykırı olduğu gibi aynı zamanda gayrimeşrudur. Siyasal iktidar tecrit politikalarını faşizmi araçsallaştırmanın turnusolü olarak kullanmakta, bu hukuk dışı ve antidemokratik uygulamalarını yaşamsallaştırmaktadır" dedi.

'ÖCALAN İLE DOĞRUDAN İLETİŞİM SAĞLANMALI'
Kürt meselesinde çözümsüzlük ve Ortadoğu'daki çatışma ortamının müsebbibinin tecrit politikalarının uygulayıcıları olduğunu ifade eden Koç, "Öcalan üzerinde bu tecrit politikaları olmamış olsaydı bugün Suriye krizi gibi bir kriz, Güney Kürdistan ya da Kuzey Suriye'de bu çatışma ve kaotik ortamdan bahsedilemezdi. Bu tecrit politikalarından bir an önce vazgeçilmeli ve Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı, kendisi ile demokratik toplum arasındaki doğrudan iletişim sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

18 KASIM GEMLİK YÜRÜYÜŞÜNE ÇAĞRI
Savaş siyasetine karşı barışı, tecrit politikalarına karşı özgürlüğü savunmak amacıyla "Bi rêbertîya azad ber bi rizgarîya demokratik" şiarıyla 18 Kasım'da Gemlik'e Özgürlük Yürüyüşü'nü gerçekleştireceklerini söyleyen Koç, "Bu nedenle başta Kürt halkı olmak üzere, Türkiye'nin emek, demokrasi güçlerini, inançsal, kültürel bütün toplumsal kesimleri, adaletten, barıştan özgürlükten yana bir dünya ve ülke özlemi olan tüm halkları yürüyüşümüze, demokratik toplumun inşası için ortak direnişimize davet ediyoruz" dedi.

Açıklama "Bê serok jîyan nabe" sloganları" ve alkışlarla son buldu.