22 Eylül 2024 Pazar

'Öcalan özgür olursa hepimiz özgür oluruz'

Tutsakların PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle girdiği açlık grevi 50'nci gününe ulaşırken, Adalet Nöbetlerinden seslenen tutsak yakınları, onurlu bir barışın Öcalan'ın özgürlüğüyle kurulabileceğine işaret etti.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle 27 Kasım 2023'te hapishanelerde başlatılan açlık grevi 50'nci gününde devam etti.

Açlık grevindeki tutsaklara destek olmak ve taleplerini güçlendirmek amacıyla tutsak yakınları Diyarbakır, Adana, Mardin, Van ve Mersin'de başlatılan Adalet Nöbetleri de sürdü.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) Bağlar ilçe binasında başlatılan Adalet Nöbeti 42'inci gününde devam etti.

Tutsak yakınlarından Aklime Hanas, 42 gündür Adalet Nöbeti'nde olduklarına dikkat çekerek, "Önderliğimiz üzerindeki tecrit kaldırılsın, önderimiz özgür olsun, o özgür olursa bütün cezaevlerindeki tecrit son bulur. 7'den 70'e herkese çağrımızdır, yan yana gelelim ve tecridi kıralım. Hep birlikte ayağa kalkalım. Bu tecride karşı bir olalım ve tecridi kıralım. Önderimiz özgür olursa hepimiz özgür oluruz" dedi.

Avrupa'da yaşayan Kürt sanatçılar da yayınladıkları görüntülü açıklamayla, Adalet Nöbeti tutan anneleri selamlayarak desteklerini belirtti.

ADANA
Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan eylem, 43'üncü gününe girdi. Adalet Nöbetini bugün DEM Parti Seyhan İlçe Örgütü yöneticileri ziyaret etti.

DEM Parti Seyhan İlçe Örgütü yöneticilerinden Mehmet Can Aktaş, İmralı tecridinin tüm toplumu etkilediğini belirterek, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşturulması gerektiğine dikkat çekti. Aktaş, barışın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüyle mümkün olabileceğini vurguladı.

Eylem boyunca "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı.

MARDİN
DBP İl Örgütü binasında sürdürülen nöbet eylemini bugün emekçiler ile 78'liler Girişimi Kızıltepe Temsilciliği ziyaret etti. 

Ziyaretçilerden Şeyhmus Akbaba, Öcalan üzerindeki tecridi kınadıklarını belirterek, tecridin Öcalan şahsında Kürt halkına uygulandığını vurguladı. Akbaba, "Bizler bu tecridin karşısında olacağız, annelerin duruşuyla, kadınların iradesiyle, cezaevlerindeki tutsakların direnişi ile bütün direnenlerle birlikte bu tecridi boşa çıkaracağız. Ne kadar zulüm de yapsalar biz de o kadar buna karşı mücadelemizi vereceğiz. Bir an önce bu tecrit sonlandırılmalı, onurlu barış kurulmalı" dedi.

78'liler Girişimi adına konuşan Arif Turgay da, Öcalan'ın Türkiye için büyük bir şans olduğunu ifade ederek, uzatılan elin tutulması ve barışın sağlanması gerektiğini vurguladı. 

HÜCREYE KONULAN KIZI İÇİN SESLENDİ
Adalet Nöbeti'ni ziyaret eden tutsak yakını Mizgin Deniz tutsaklara ses olunması gerektiğini söyledi. Kayseri Bünyan Kapalı Hapishanesi'nde 7 yıldır tutsak olan kızı Elif Deniz'in kalp, astım ve panik atak hastalıklarına rağmen iki hafta önce hücreye konulduğunu belirten Deniz, kızının hastalıkları nedeniyle tek başına hücrede kalmasının risk oluşturduğunu söyledi. Deniz, "Elif tek başına hücrede kalamaz. Tek başına hücrede krize girmesi durumunda ne olacak? Elif'in tekli hücreden çıkarılmasını istiyorum" dedi. 

VAN
Tutsak yakınları ile TUHAY-DER'in öncülük ettiği Adalet Nöbeti, 42'nci gününde DBP Van İl Örgütü'nde devam etti.

Erciş TUHAY-DER Sözcüsü Mehmet Nuri Çiçek, 42 gündür adalet istediklerini vurgulayarak, "Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'dan yıllardır haber alamıyoruz. Bu ülkede barış yok, adalet yok, beraberlik yok; kendi anayasalarına uymayan bir devlet var. Bir insandan, 34 aydır nasıl haber alınamıyor? Bu devlet adaletten korkuyor. Barışın sesinden korkuyor" dedi.

Eylemde sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

MERSİN
Çukurova TUAY-DER ve tutsak yakınlarının öncülük ettiği Adalet Nöbet, 43'üncü gününde devam etti.

Çukurova TUAY-DER Eşbaşkanı Ergin Altuntaş, "Bizlere düşen tarihi sorumluluk direniş alanlarımızı güçlendirerek önderlik üzerindeki tecridin kırılmasını sağlamak. Aynı zamanda zindanlardaki açlık grevlerini duyurmak ve savaş gerçeğini açığa çıkarmaktır" dedi.

Barış Anneleri Meclisi üyesi Raziye Söner ise, "Önderimiz ve zindanlardaki tutuklular üzerindeki bu tecridin kaldırılmasını talep ediyorum. Önderimiz özgür olmadığı sürece adalet nöbetimize devam edeceğiz. Bütün annelerin de bize destek vermesini talep ediyorum" ifadelerini kullandı.