21 Eylül 2024 Cumartesi

Ocak-Nisan aylarında 5 kadın gazeteci katledildi

CFWIJ'nin 2022 Ocak-Nisan ayları arasında dünya genelindeki kadın gazetecilere yönelik hak ihlali raporuna göre 139 kadın gazeteci tehdit, şiddet ve hak ihlaline uğradı. Şiddet vakalarının en çok yaşandığı ülke ise yine Türkiye oldu. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşı karşıya kaldıkları tehditleri ve saldırıları, maruz kaldıkları taciz vakalarını raporlaştırdı. CFWIJ 2022 Ocak-Nisan ayları arasında dünya genelindeki kadın gazetecilere yönelik toplam 139 tehdit, şiddet ve hak ihlalini kaydetti.

CFWIJ'in kadın gazetecilere yönelik kaydettiği vakaların en çok görüldüğü ilk üç ülke Türkiye, Rusya ve Kanada oldu.

BEŞ KADIN GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
2022'nin başından bugüne kadar beş kadın gazeteci öldürüldü. Üçü Rusya işgali sırasında Ukrayna'da öldürüldü.

54 kadın gazeteci mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek hakim karşısına çıktı.

Dünya çapında 21 kadın muhabir haber takibi yaparken gözaltına alındı.

23 kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken saldırıya uğradı. 15 kadın gazeteci ise yaptığı haberler ya da eleştirel yorumları nedeniyle çevrimiçi karalama kampanyalarında hedef gösterildi.

EN ÇOK SALDIRI TÜRKİYE'DE YAŞANDI
Koalisyonun yakından takip ettiği ve en çok şiddet vakası kaydettiği ülke ise Türkiye oldu. Toplamda 63 kadın gazeteciye yönelik yargı yoluyla taciz, saldırı ve tehdit vakası kaydedildi. 2022'in başından bu yana 41 kadın gazeteci sosyal medya paylaşımları ya da yazdıkları haberler nedeniyle hakim karşısına çıktı. Gazeteciler hakkında en çok tazminat ve ceza davaları açıldı. Çoğu kadın gazeteci "terör" iddiasıyla yargılandı. Beş kadın gazeteci "Cumhurbaşkanına hakaret", "propaganda" suçlamalarıyla hapis cezasına çarptırıldı.

GAZETECİLER GÜVENLİ VE ÖZGÜR BİR ŞEKİLDE MESLEĞİNİ YAPABİLMELİ
CFWIJ, "3 Mayıs Basın Özgürlüğü Gününde ifade özgürlüğümüzün korunduğu, meslektaşlarımızın güvenlik koşulları göz önünde tutularak gazetecilik yapabilecekleri bir ortam sağlanması için dünya liderlerine çağrıda bulunuyoruz. Gazeteciler, güvenli ve özgür bir şekilde mesleklerini yapabilmelidir" dedi.