25 Eylül 2024 Çarşamba

Nusaybin davası: 1 tutsağa daha ağırlaştırılmış hapis

Nusaybin davaları devam ediyor. Bugün görülen duruşmalarda Fırat Çiftçi'ye hem ağırlaştırılmış müebbet hem de 29 buçuk yıl hapis cezası verildi. Bugüne kadar ağır hapis cezası verilen tutsakların sayısı 33 oldu.

Mardin Nusaybin'de sokağa çıkma yasağı nedeniyle tutuklanan 17'si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve daha sonra tefrik edilen Nusaybin davasında duruşmalar devam ediyor. 

Yapılan yargılamalar kapsamında bugün iki tutsağın daha duruşması görüldü. ilk olarak Hevidar Özdemir hakim karşısına çıktı.

Savcı, Özdemir'e "Devletin bütünlüğünü bozma veya bir bölümünü ayırma", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zararlı maddeleri izinsiz taşıma" ve "kamu malına zarar verme" iddialarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

Özdemir'in avukatı, savunma için ek süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, talebi kabul ederek duruşmayı 13 Şubat 2020'ye erteledi. 

Ardından ise Bandırma Hapishanesi'nde tutuklu olan Fırat Çiftçi'nin duruşması görüldü. Mahkeme heyeti Çiftçi'ye "Devlet'in bütünlüğünü bozma veya bir bölümünü ayırma" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, "Kasten öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla 19 yıl, "Zararlı maddeleri izinsiz taşıma" iddiasıyla 7 yıl 6 ay ve "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla da 3 yıl hapis cezası verdi.

33 TUTSAĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ HAPİS CEZASI
Bugüne kadar görülen davalarda ağırlaştırılmış hapis cezası verilen tutsakların sayısı 33'e yükseldi.

Daha önce hapis cezası verilen 32 tutsak şöyle:

Resul Ergün iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl; Mehmet Faruk Engin ağırlaştırılmış müebbet ve 31 yıl; Jiyan Ay 20 yıl; Ramazan Eroğlu iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve üç yıl; Dilber Tanrıkulu ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl; Tufan İlbaş ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl 6 ay; Yasemin Erkol 10 yıl; Özgür Sevim ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl; İlyas Doğan, Ömer Karataş, Osman Bozkurt, Hamit Acur ve Akar İkbal ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl; Sadık Tan, Bayram Sevgin, Fırat Dari, Mazlum Yaşa ve Hatip Oyman ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl; Ercan Dolaşır ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yıl; Erkan Benli ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl 3 ay; Baver Başar ağırlaştırılmış müebbet ve 19 yıl; Mehmet Ziriğ ağırlaştırılmış müebbet ve 17 yıl; Süleyman Göksel Yerdut ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl hapis cezası.

Tutuklandıklarında yaşları küçük olan Şükrü Aybek, Heja Alğan, Emre Topçuoğlu, Baran Eman, Çeçan Kilkaya ve Dilan Aslan'a 35 yıl 10'ar ay hapis cezası verildi.

Yine Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde daha önce yargılanarak, müebbet hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Bağ'a 11 yıl, Zehra Kaya'ya 18 yıl, Fatma Aslan'a da 21 yıl 7 ay hapis cezası verildi.

Tutuklulardan Medya Çınar ve Siraç Yüksek, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı tutuklu bulundukları cezaevlerinde yaşamlarına son verdiklerinden dolayı haklarında açılan davalar düşürülmüştü.