25 Eylül 2024 Çarşamba

Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Kaya yine tahliye edilmedi

3 yıldır tutuklu olan Nusaybin eski Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya, yine tahliye edilmedi.

Evine yapılan baskınla gözaltına alına alınarak tutuklanan, ardından da yerine kayyum atanan Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya'nın yargılandığı davaya Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla yargılanan Kaya, tutuklu bulunduğu Van Hapishanesi'nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Kimlik tespitinin ardından Kürtçe savunma yapan Kaya, 31 Mart yerel seçimlerinde Nusaybin Belediyesi eşbaşkanları seçilen Semire Nergiz ve Ferhat Kut'un tutuklanarak yerlerine kayyum atandığını hatırlattı. Kendisi gibi onların da hukuksuz yere tutuklandığını kaydeden Kaya, "Daha belediyenin 6 ayı bitmeden yeni seçilen eşbaşkanları da tutukladılar. Onların suçu neydi" diye sordu. Önceki celselerde verdiği ifadeleri tekrar ettiğini belirten Kaya, "Ben belediye eşbaşkanı olarak tutuklandım. 3 yıldır haksız yere tutukluyum. Bu karar siyasi bir karardır, tahliyemi talep ediyorum" dedi.

AV. TANHAN: İDDİALARIN TAMAMI ÇÜRÜDÜ
Kaya'nın avukatı Kamuran Tanhan, şunları söyledi: "İddianamede üç nokta üzerinde duruluyor. Mektup iddiası zaten çürütüldü. Tanık durumu vardı, o tanıkların tamamı da müvekkilim cezaevinde iken onunla görüştüklerini söylediler. Tanık ifadeleri çok çelişkilidir. Benzer bir dava olan Ahmet Altan ve diğerlerinin davasında Yargıtay cezayı bozdu. İsnat edilen suçun ağırlığı bir cezalandırma gerekçesi yapılamaz. Sadece tanık beyanları ile müvekkilimin tutuklu olması hukuki değildir. Belediye başkanı olmadan önce hiç soruşturması yoktu. Ne olduysa belediye başkanı olduktan sonra oldu. Bir anda müvekkilim 'örgüt üyesi' olarak ilan edildi. Müvekkilimin daha fazla mağdur olmaması için müvekkilimin tahliye ve beraatını talep ediyorum."

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, Kaya'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 17 Ocak 2019'a ertelendi.