25 Eylül 2024 Çarşamba

Nükleer santrali protesto eden aktivistlere jandarma saldırdı

Akkuyu'da yer alan NGS'ye ilk nükleer yakıtın getirilmesini protesto eden çevre aktivistlerine jandarma saldırdı, 3 kişi gözaltına alındı.

Türkiye'nin dört bir yanından çevre aktivistleri, İklim Adaleti Koalisyonu öncülüğünde Mersin'de bulunan Akkuyu Nükleer Güç Santraline (NGS) ilk nükleer yakıtın getirilmesi sebebiyle "Nükleere hayır" demek için Akkuyu'ya doğru yola çıktı. Yol boyunca jandarma tarafından taciz edilen çevre aktivistlerine 5 kez kimlik kontrolü yapıldı. Aktivistlerin önü santral kapısına 4 km kala kesildi. Burada "Yakıtını da al git", "Akkuyu Fukuşima olmasın" pankartları açıldı.

Çevre aktivistlerine saldıran jandarma, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili adayı Hakan Güneş ve 2 çevre aktivistini gözaltına aldı. Aktivistler, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla saldırıya direndi ve gözaltılar serbest bırakılana kadar oturma eylemi gerçekleştirdi.

Bir süre sonra gözaltındakiler serbest bırakıldı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı ile katılacağı duyurulan Akkuyu Nükleer Santrali'nin açılışı saat 13.30'dan 16.00'ya ertelendi.