22 Eylül 2024 Pazar

Newroz Tertip Komitesi: Newroz bütün ezilenlerin alanıdır

İstanbul Newroz 2024 Tertip Komitesi, Yenikapı Newroz kutlamasında yaşanan saldırılara ilişkin açıklama yaparak "Ne kadınlara, ne LGBTİ+'lara ne de birlikte yol yürüdüğümüz devrimci demokrat güçlere ve devrimcilerin ortak değerlerine saldırı tertip komitemizin hiçbir bileşeni tarafından kabul edilebilir değildir" ifadelerini kullandı.

İstanbul Newroz 2024 Tertip Komitesi, Yenikapı Newroz kutlamasında Nasyonal Kürtlerin LGBTİ+lara ve devrimcilere dönük saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

2024 İstanbul Newrozunun son yılların en kitlesel ve görkemli İstanbul Newrozu olduğu belirtilen açıklamada, "Bu coşkuyu gölgelemek isteyen Kürt düşmanları hem alan içerisinde hem de alan dışında pek çok saldırgan ve provakatif müdahale gerçekleştirmiştir" denildi.

Giriş kapılarında ulusal kıyafetlerin gözaltı gerekçesi yapıldığı, üst arama ve alana girişlerin polis tarafından onur kırıcı süreçlere dönüştürüldüğü, binlerce insanın keyfi olarak alana alınmadığı, çok sayıda kişinin işkenceyle gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, "Newroz konuğumuz dünyaca ünlü sanatçı Emel Mathlouthi'nin alana girişi emniyet güçleri tarafından saatlerce engellenmiş, kendisinin sahneye çıkacağı sırada yüz binlerce kişilik kitleye müdahale tehdidiyle program zorla sonlandırılmış ve sanatçımız sahne alamamıştır" denildi.

"Yine alan içerisinde konumlandırılmış gruplar ırkçı ve cinsiyetçi saldırılar gerçekleştirmeyi hedeflemiş, Mücadele Birliği gibi dost kurumlarımıza ve tüm devrimcilerin ortak değeri olan Deniz Gezmiş'in yer aldığı flamalara yönelik saldırı girişimi olmuştur. Alanda bulunan Kürt halkının dostlarına ve devrimci güçlere yönelik sözlü saldırıyı takip eden fiziksel saldırılar gerçekleşmiştir. Tertip komitesi ve tüm görevliler anlık olarak saldırılara cevap olmaya ve engellemeye çalışsa da alanın fiziki koşulları gereği sorunların tamamına müdahale etme ve önüne geçmede eksik kalmıştır" ifadeleri kullanılan açıklamada, tertip komitesinin müdahale edebildiği tüm saldırı noktalarında güvenliği sağladığı kaydedildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Saldırı geçtiğimiz yılların Newrozlarında da karşımıza çıkan, kendilerini Nasyonalist Kürt olarak tarif eden ve Nazi sembolleri kullanan bir grup devlet aparatı tarafından gerçekleştirilmiştir. Ne kadınlara, ne LGBTİ+'lara ne de birlikte yol yürüdüğümüz devrimci demokrat güçlere ve devrimcilerin ortak değerlerine saldırı tertip komitemizin hiçbir bileşeni tarafından kabul edilebilir değildir. Newroz alanı bütün ezilenlerin, yok sayılanların ve görünmez kılınanların kendi taleplerini haykırdıkları alandır ve öyle kalmaya devam edecektir. Bu konuda gerekli bütün önlemleri almayı tarihsel ve politik bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Egemenleri korkudan titreten Newroz'lara gölge düşürmek, birleşik mücadelemizi bölmek amacıyla organize edilen bu saldırılara karşı bir arada durmaya devam edeceğimizi bir kez daha söylüyoruz."