23 Eylül 2024 Pazartesi

Nergis Muhammedi'den Nobel Barış Ödülü törenine mesaj

İran'da tutsak edilen aktivist Nergis Muhammedi, Oslo'da Nobel Barış Ödülü için düzenlenen törene çocukları aracılığı ile mesaj gönderdi. İran'daki "zalim ve kadın düşmanı dini rejimi" kınadı.

İran'da kadınların başörtüsü takma dayatması ve idam cezasına karşı mücadele ettiği için 2021 yılından bu yana Tahran'daki Evin hapishanesinde tutulan Nergis Muhammedi'ye Nobel Barış Ödülü verildi.

Oslo Belediye Binası'nda düzenlenen törene, Nergis Muhammedi'nin 2015'ten bu yana Fransa'da sürgünde yaşayan 17 yaşındaki çocukları Ali ve Kiana katıldı. Nergis Muhammedi tutsak edildiği hapishaneden çocukları aracıyla törene mesaj gönderdi.

Başörtüsü takmanın ne dini bir zorunluluk ne de kültürel bir model olmadığına işaret eden Nergis Muhammedi, "Aksine tüm toplumu kontrol etme ve boyun eğdirme aracıdır" dedi. İranlı kadınların başörtüsü takma zorunluluğunu bir "hükümet ayıbı" olarak tanımlayan Nergis Muhammedi, "esasen ‘halkına' yabancı" bir İslam Cumhuriyeti portresi çizerek, "zalim ve kadın düşmanı dini rejimi" kınadı.

İran halkının baskı ve otoriterliğin üstesinden geleceğine işaret eden Nergis Muhammedi, "Bundan şüphe etmeyin, bu kesin" dedi.