25 Eylül 2024 Çarşamba

NBA ırkçılığa karşı boykotta: Onlar korkuyor ama biz öldürülüyoruz

ABD'deki ırkçılık karşıtı eylemler devam ederken NBA'de boykot dalgası yayılıyor. Los Angeles Clippers koçu Doc Rivers, "Habire korkudan bahseden Donald Trump ve diğerleri; öldürülen ise biziz" dedi. Trump ise boykot eylemlerini "NBA siyasi bir örgüt haline geldi" yorumu yaptı.

Wisconsin'de silahsız bir siyah gencin polis tarafından yedi el ateş edilerek vurulmasından sonra, NBA ekipleri birer birer maça çıkmama kararı alıyor. Boykot dalgası büyük yankı buldu. 

NBA'de Los Angeles Clippers takımını çalıştıran koç Doc Rivers, 26 Ağustos'ta düzenlediği basın toplantısında basketbol yerine ülkedeki ırkçılıkla ilgili konuştu.

Serbestiyet.com sitesinde yer alan habere göre Cumhuriyetçi Parti sözcülerini hedef alan Rivers, "Habire korkudan bahseden Donald Trump ve diğerleri; öldürülen ise biziz" dedi. Polis şiddeti ve ayrımcılıktan yakınırken ara ara gözyaşlarına boğulan 58 yaşındaki antrenör, Jacob Blake'in vurulma görüntülerini, "İzlediğinizde dehşete kapılmak için siyah olmanıza gerek yok" diye yorumladı.

'ONLAR KORKUYOR AMA BİZ ÖLDÜRÜLÜYORUZ'
"Sadece 'Koç' olmalıyım burada, ama çoğu zaman bana rengim hatırlatılıyor" diyen Rivers'in konuşması şöyle: 

"Cumhuriyetçilerin kongresini izliyorum ve şu dikkatimi çekiyor. Korku kusuyorlar değil mi? Habire korkudan bahseden Donald Trump ve diğerleri; öldürülen ise biziz. Vurulan bizleriz. Belirli komünitelere girmesi reddedilen bizleriz. Asıldık, kurşunlandık. Ama habire bunların korku laflarını dinliyoruz.

"Bizi sevmeyen bu ülkeyi hâlâ nasıl sevmeye devam ediyoruz, şaşıyorum. Cidden çok üzücü. Sadece 'Koç'  olmalıyım burada ama çoğu zaman bana rengim hatırlatılıyor. Gerçekten üzücü. Daha iyisini yapmalı, daha iyisini istemeliyiz. 

"Çok gülünç: Protesto ediyoruz, çevik kuvvet polisi yolluyorlar kuşanmış bir biçimde. Benim babam bir polisti. İyi polislerin var olduğuna inanıyorum. Polisler daha az para kazansın, parasız pulsuz kalsınlar derdinde değiliz. Onlardan, diğer herkesi korudukları gibi bizi de korumalarını istiyoruz. 

"Maç öncesi hakkında konuşmak istemiyorum, çünkü izlemek çok zor o videoyu. İzlediğinizde, dehşete kapılmak için siyah olmanıza gerek yok. Hangi yüzle korkudan bahsediyor bu Cumhuriyetçiler? Korkması gereken biziz. Her siyah çocuğa telkinde bulunması gereken biziz. Hangi beyaz baba oğluna eğer çevirmeye takılırsa dikkatli olmasını tembihlemeye gerek duyuyor?"

TRUMP: NBA SİYASİ BİR ÖRGÜT HALİNE GELDİ
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Basketbol Ligi (NBA) maçlarının, Wisconsin'deki gösteriler nedeniyle ertelenmesine ilişkin konuştu. 

NBA'in boykot kararı hakkında fazla bir şey bilmediğine ancak son günlerde maçların reytinglerinin düştüğüne işaret eden Trump, "Bence insanlar NBA'den bir nebze bıktı. Ne yazık ki NBA, siyasi bir örgüt haline geldi. Bu, iyi bir şey değil, ülkemiz ve sporumuz için iyi değil." dedi.