19 Eylül 2024 Perşembe

Nasrallah: İsrail'e üslerini açarsa Kıbrıs'ı hedef alırız

Hizbullah lideri Nasrallah, İsrail'le topyekun bir savaşa hazır olduklarını söyledi ve İsrail'e hava sahasını açması durumunda Kıbrıs Cumhuriyeti'ne karşı buna göre bir tutum sergileyeceklerini belirtti.

İsrail ordusunun 11 Haziran'da Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırısında öldürülen Hizbullah komutanı Talib Sami Abdullah için düzenlenen anma törenine video-konferansla katılan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'le topyekûn bir savaşa hazır olduklarını söyledi. Nasrallah ayrıca Lübnan'a olası bir saldırıda İsrail uçaklarına üslerini açması halinde Kıbrıs Cumhuriyeti'ni hedef alacakları uyarısında bulundu. Nasrallah, bu durumda Kıbrıs Cumhuriyeti'ni "savaşan bir taraf" olarak göreceklerini ve buna göre tutum sergileyeceklerini belirtti.

İsrail'in Kıbrıs'ta sürekli askeri tatbikat yaptığını vurgulayan Nasrallah, Lübnan'a yönelik olası bir saldırıda Kıbrıs'ın havaalanlarının ve üslerinin kullanılacağı yönünde istihbarat ve duyumlar aldıklarını kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ise İsrail ve Hizbullah arasında taraf tutmadıklarını söyledi. Hristodulidis, "Kıbrıs sorunun değil, çözümün parçasıdır" diyerek, ülkesi üzerinden Gazze'ye insani yardımların aktarıldığını hatırlattı.

AÇIKLAMA SONRASI GÖRÜŞME TRAFİĞİ
Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos Lübnanlı mevkidaşı Abdullah Bou Habib ile bir telefon görüşmesi yaptı. Resmi açıklamaya göre iki bakan ülkeleri arasındaki tarihi bağları yeniden teyit etti. Görüşmede, bölgesel gelişmeler ele alındı; Kombos, Kıbrıs'ın bölgedeki istikrara olan bağlılığını vurguladı.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati de Nasrallah'ın açıklamalarına soğukkanlı bir şekilde ve diplomatik bir dille yanıt veren Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis'e teşekkür etti. Lübnan Dışişleri Bakanlığı da konu hakkında yaptığı açıklamada, Lübnan ve Kıbrıs arasındaki güçlü diplomatik bağlara dikkat çekti. 

AB'DEN KIBRIS'A DESTEK MESAJI
AB de Kıbrıs Cumhuriyeti'ne destek mesajı gönderdi. AB, Kıbrıs'a yönelik olası bir saldırının birliğe karşı yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceği mesajını verdi.

KIBRIS GEÇMİŞTE DE HAVA SAHASINI İSRAİL'E AÇMIŞTI
Kıbrıs Cumhuriyeti geçmişte zaman zaman İsrail ordusunun tatbikatlarda hava sahasını kullanmasına izin vermişti. Kıbrıs Cumhuriyeti yönetiminin kontrolünde olmayan adadaki iki İngiliz üssü (Ağrotur ve Dikelya) ise geçmişte Suriye ve Yemen'de düzenlenen çeşitli saldırılarda kullanılmıştı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah İsrail'i de, topyekûn bir savaşa girmeleri halinde bu savaşın kendileri için "herhangi bir kuralı ve sınırı olmayacağı" konusunda uyardı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz Salı günü Hizbullah'ı uyarmış, örgütle topyekûn bir savaşa girilip girilmeyeceğine yönelik kararı yakında alacaklarını söylemişti. İsrail ordusu da, Lübnan'da askeri harekat düzenlenmesine yönelik operasyonel planların onaylandığını açıklamıştı.