23 Eylül 2024 Pazartesi

'Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız' şiarıyla Newroz'a

Newroz'a sayılı günler kaldı. Bu yıl yüzbinlerce kişi "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" şiarıyla Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Van başta olmak üzere 27 ayrı yerde alanlara çıkacak. 2019 Newroz'u Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Van başta olmak üzere bu yıl 27 yerde kutlanacak. HDP ve HDK öncülüğünde halklar "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" şiarıyla alanlara çıkacak. 
 
21 Mart'ta Aydın, Bodrum, Çanakkale, Şırnak, Diyarbakır, Van, Cizre, Nusaybin, Midyat, Batman, Tatvan, Karakoçan, Suruç, Yüksekova, Antep, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Manisa, Cihanbeyli, Bursa, Hatay, Ağrı, Silopi'de kutlama yapılacak. 
 
24 Mart'ta ise İstanbul ve Datça'da Newroz kutlanacak. 
 
İSTANBUL NEWROZ'U BAKIRKÖY'DE
 
İstanbul'daki Newroz'a HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu'nun da aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katılacak.
 
İstanbul'da Newroz tertip koordinasyonunun Bakırköy İlçe Seçim Kurulu'na yaptığı başvuru kabul edildi. "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" şiarıyla gerçekleşecek olan İstanbul Newroz kutlaması, 24 Mart Pazar günü saat 12:00'de Bakırköy pazar alanında yapılacak.
 
ETHA'ya bilgi Tertip Komitesi Başkanı Atilla Özdoğan, İstanbul için 1 milyon kişinin katılımını hedeflediklerini belirtti.
 
'TECRİT KIRILIRSA BARIŞIN YOLU DA AÇILIR'
 
"Mutlaka kazanacağız, tecridi yıkacağız" temel şiarıyla Bakırköy'de olacaklarını hatırlatan Özdoğan, "Tecrit sadece İmralı Adası ile sınırlı değil, böyle görmüyoruz. Bir bütün olarak toplum tecrit altında. Tecrit tüm toplumun hücrelerine kadar yayılmış vaziyette. İmralı'dan başlayan tecrit topluma kanıksatılmak isteniyor, bunun kırılması da yine İmralı'dan başlayacaktır. Tecrit kırılırsa barışın yolu da açılır, dolayısıyla faşizmin yıkılmasının yolu da" dedi.
 
Leyla Güven'in tecride karşı başlattığı ve bugün binlerce tutsak tarafından sürdürülen açlık grevi direnişinin önemli bir yerde durduğunu ve kritik aşamaya geldiğini söyleyen Özdoğan, Zülküf Gezen'in yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, "Bu nedenlede de Newroz daha önemli bir yerde duruyor" dedi. 
 
'MEGA KENT İSTANBUL ÖNEMLİ BİR YERDE DURUYOR'
 
Newroz'un kutlandığı illerden İstanbul'un dikkat çeken bir yerde durduğunu kaydeden Özdoğan, şöyle devam etti: "Bu yıl ki Newroz'da kayyum siyasetinin alt edildiği Kürdistan coğrafyasında ulusal birliğin hissedildiği bir sürecin olmasını istiyoruz. Ama Türkiye'de de devrimci demokratik güç birliğinin güçlendiği, tüm ezilenlerin ve ötekileştirilenlerin kimliklerin, sistem tarafından mağdur edilen tüm toplumsal kesimlerin birliğinin sağlandığı ve dayanışma ruhunun ortaya çıkmasını istiyoruz. Dolayısıyla İstanbul 20 milyon insanın yaşadığı bir mega kenttir. Yani Türkiye'nin fotoğrafını veriyor. Emeğin en yoğun olduğu ve sömürüye maruz kaldığı, kadınların çok olduğu ve emek sömürüsüne maruz kaldığı, ekolojik olarak doğanın tahrip edildiği, beton yığınına çevrilmiş bir kenttir. 
 
Dolayısıyla toplumun tüm kesimlerinin bir arada yaşadığı ve yaşamı birlikte inşa etmesi gerektiği bir kent. Buradan bunu başarabilirsek, Türkiye'nin diğer kentlerine büyük bir sinerji yayılmış olur. Tüm toplumsal kesimlerin bir araya gelerek AKP-MHP faşizminin topluma giydirmek istediği deli gömleğini yırtması anlamında önemli bir yerde duruyor.
 
Bu Newroz'da açığa çıkacak sinerjinin 1 Mayıs'a, oradan da daha ötesi olan demokrasi mücadelesinin güçlenmesi anlamında önemli bir mana taşımaktadır. 8 Mart'ta bir kadın iradesi açığa çıktı, egemenler tahammül edemedi, korktukları için. Newroz'da bunu daha da büyüterek 1 Mayıs'a taşımak istiyoruz." 
 
DİYARBAKIR
 
Her yıl görkemli kutlamalara sahne olan Diyarbakır Newroz'u için de hazırlıklar tamamlandı. Açlık grevi eylemlerinin damga vurması beklenen Newroz'da, İmralı tecridine karşı 133 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in mesajı okunacak.
 
Yüzbinlerce kişinin katılımının beklendiği Newroz için Bağlar'da bulunan Newroz Alanı'ndaki hazırlıklar sona erdi.
 
Newroz'a DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, TJA, HDP milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, Amedspor taraftar grupları, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, DİSK'e bağlı sendika temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katılacak.