1 Ekim 2024 Salı

'Munzur Gözeleri için itirazlarımızı ortaklaştıralım'

Munzur Gözelerinde yapımı devam eden peyzaj projesine karşı İzmir'de yapılan basın açıklamasında, projenin Dersim'in inancına, doğasına, sosyal ve kültürel yaşamında ağır tahribatlar oluşturacağına dikkat çekilerek, Türkiye halklarına çağrıda bulunuldu.

Munzur Gözeleri'nde yapımı devam eden peyzaj projesine tepkiler yükseliyor. İzmir Dersim Dernekleri, Demokratik Alevi Derneği İzmir Şubesi, Ege Çevre Paltformu (EGEÇEP), Sosyalist Meclisler Federasyonu, Alevi Bektaşi Kültür Derneği Narlıdere Cemevi ve İzmir Alevi Kültür Derneği Yamanlar Cemevi, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yaptığı açıklamayla projeye tepki gösterdi.

Eyleme HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve İHD yöneticileri de destek verdi. Eylemde basın açıklamasını okuyan İzmir Dersim Dernekleri yöneticisi Gamze Yentür, Munzur Gözeleri'ne yapılmakta olan projenin Dersim'in inancına, doğasına, sosyal ve kültürel yaşamında ağır tahribatlar oluşturacağını belirtti.

Hukuka aykırı pek çok yönü bulunmakta olan bu projeden biran evel vazgeçilmesi çağrısı yapan Tentür, Munzur Vadisi'nin 1971 yılında çıkarılan bir yasa ile Milli Park olarak ilan edildiğini ve bu yasa ile koruma altına alındığını hatırlattı.

Dersim başta olmak üzere kutsal değerleri ve kültürel doğal yaşamı etkileyecek yüzlerce maden projesi ruhsatının verildiğini belirten Gamze Yentür, "Rant temelli rekreasyon projeleri, maden arama ruhsatları, çok sık yaşanan orman yangınları barajlar, av ihaleleri, sosyal hayatımıza, insanımıza dönük esrar, alkol kullanımının yaygınlaştırılması, kadın ve çocuk tecavüzleri, adli cinayetlerle hedeflenen, Dersim toplumunun düşkün hale getirilmesi, devşirilmesidir" dedi.

Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi başta olmak üzere tüm rant temelli projelerinin iptal edilmesi çağrısı yapan Tentür, "Dersim ve ülke genelinde ruhsat izni verilmiş tüm maden sahaları acilen kapatılmalıdır. Hukuksal ve yaşamsal hakkımız olan inançsal, kültürel, temiz, sürdürülebilir, ekolojik yaşam hakkımız garanti altına alınmalıdır. Başta Dersim toplumu ve Alevi, Kızılbaş inanç mensupları olmak üzere, ülkemiz ortak değerlerine, inancına, ekolojik yaşamına saygı duyan ve sahiplenen tüm Türkiye halklarına çağrımız, itirazlarımızı ortaklaştırarak ve dayanışma ile bu rantçı, tepeden inmeci ve talancı zihniyetle mücadele edebiliriz" diye konuştu.

Kısa bir açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, iktidarın talancı politikasına tepki göstererek mücadele çağrısı yaptı.