30 Eylül 2024 Pazartesi

Munzur Festivali Tertip Komitesi: Valilik yasaklarını tanımıyoruz!

Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, valilik yasağını tanımadığını açıkladı. Yazılı açıklama yapan komite, halkın iradesini yansıtan programın uygulanmaya devam edeceğini duyurdu.
 

Tunceli Valiliği tarafından 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'ne getirilen yasaklara tepkiler sürüyor. Basın açıklamaları ve konserlerin yasaklanmasının ardından Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi elemanlarının Tunceli'ye girişlerinin yasaklanması üzerine Munzur Festivali Tertip Komitesi açıklama yaptı. Valilik yasaklarının tanınmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği üzere bu yıl 20.si düzenlenecek olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali programına dair valilik tarafından uygulanan yasaklamalara ilişkin açıklamayı 19 Temmuz 2022 Salı günü basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmıştık.

"Festival tertip komitesince valiliğe bildirdiğimiz program bütünlüklü olarak Dersim halkının dilini, kültürünü, inancını ve doğasını savunan, sanatın özgürce yaşam bulduğu bir perspektifle hazırlanmıştır. Gelinen aşamada valilik makamınca tertip komitesi başkanlığına sunulan yazılarda stadyum ’un tadilatta olduğu, pansiyonların eğitim-öğretime hazır hale getirilmesi için süren onarımlar, yoksulluğa- yozlaşmaya- asimilasyona- doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklamasının yasaklandığı ve Grup Yorum ile Grup İsyan Ateşi’nin konserlerine izin verilmeyeceği ifade edilmişti. Komitemiz dün yaptığı açıklamayla, bu yasakları tanımadığını ve virgülüne dokunmadan dersim halkının iradesini yansıtan programı uygulamaya devam edeceklerini ifade etmiştir."

'FESTİVAL YASAKLARI KALDIRILSIN'
Festival planlamasının Dersim yerelinin kültürel ve inançsal birikiminin bir ürünü olarak ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, temmuz ayı başından beri süren yasaklamalara dikkat çekildi.

"Bugün itibarıyla festivalimize dönük engelleme ve şehirdeki uygulamalar göz önüne alındığında topyekûn bir yasaklama ile karşı karşıya olduğumuz açıktır. Bu çerçevede Tunceli Valiliğinin keyfi ve yasakçı anlayışını kabul etmediğimizi belirtiyor tüm engelleme ve yasaklama kararlarını bir an önce geri çekmesini istiyoruz. Oluşturulan provokatif ortamın sorumlusu Dersim halkı ve onun temsilcilerinden oluşan festival komitesi değil, mülki idare ve ona bağlı kolluktur" denilen açıklamada, şu talepler sıralandı:
 
1- İlimizde bulunan ve kullanım hakkı kamuya ait olan öğrenci pansiyonları festival için dışarıdan gelen misafirlere açılmalıdır.

2- Stadyum konser etkinliklerine açılmalıdır.

3- Şehre giriş yasakları kaldırılmalı ve sanata dönük yasaklama ve saldırılar derhal durdurulmalıdır. Yarın için konser programı planlanan müzik gruplarının şehre girişleri bir an önce sağlanmalıdır.

4- Yoksulluğa, yozlaşmaya, asimilasyona, doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklaması yapılması temel anayasal bir haktır ve engellenemezdir.

5-Halkımızn değerleriyle inşa edilen ve kurumsal bir kimliğe bürünmüş olan Munzur Kültür ve Doğa Festivalimizin içini boşaltmaya yönelik yapılan program yasakları ve diğer kısıtlamalara derhal son verilmelidir.