28 Eylül 2024 Cumartesi

'Mültecilerin pazarlık aracı olarak kullanılmasına son verin'

İzmir'deki insan hakları savunucuları, sınır kapılarında bekleyen mültecilerin haklarının ihlal edildiğini belirterek, "Mültecilerin pazarlık aracı olarak kullanılmasına son verilmeli" çağrısında bulundu. 

İzmir Barosu, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği, İdlib'deki asker ölümleri sonrası sınır kapılarına taşınan mültecilere ilişkin Baro binasında basın toplantısı düzenledi.

'İNSANLIK KRİZİ MEYDANA GELİYOR'
Basın toplantısında konuşan Avukat Meral Kaban, son yıllarda yaşanan savaşlardan kaynaklı mültecilerin başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelere göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Yunanistan sınırına taşınan binlerce mülteciyi hatırlatan Kaban, Türkiye'nin sınırlarda gerekli güvenlik yükümlülüğünü yerine getirmediğini kaydetti.

Kaban, Yunanistan ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerinin sert ve hukuksuz yaklaşımları nedeniyle büyük bir insani kriz meydana geldiğini vurgulayarak, beslenme, barınma ve sağlık hakları ihlal edilen sınır hattındaki mültecilere ateş açıldığı ve onurlarının hiçe sayıldığına dikkati çekti.

'HAK İHLALERİNE SON VERİLMELİ'
Mültecilerin pazarlık aracı olarak kullanılmasına son verilmesi gerektiğini söyleyen Kaban, Türkiye'nin mültecileri güvensiz geçiş yollarına yönlendirmekten vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi. Hükümetin, kalmak isteyen mültecilere gerekli hukuki korumayı sağlamayı sürdürmesi gerektiğini ifade eden Kaban, "Tüm mültecilerin beslenme, barınma, sağlık, eğitim, çalışma, serbest dolaşım ve yerleşim hakları tanınmalı. İnsani ihtiyaçları derhal karşılanmalıdır. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Geri Kabul Sözleşmesi bugün itibari ile fiilen sona ermiştir. İltica hakkının doğrudan ihlali olan bu sözleşme resmi olarak da lağvedilmelidir. Gerek Avrupa Birliği gerekse sınır ülkeleri,  yaşanan bu hak ihlallerine derhal son vermeli" çağrısında bulundu.