22 Eylül 2024 Pazar

Müftüoğlu'nun tutukluluğunun devamına karar verildi

Mesleki faaliyetleri nedeniyle tutsak edilen gazeteci Müftüoğlu, ikinci kez hakim karşısına çıktı. Gazetecilere yönelik saldırılara dikkat çeken Müftüoğlu, gerçekleri yazdığı için yargılandığının altını çizdi. Müftüoğlu'nun tutukluluğunun devamına karar verilirken duruşma şubat ayına ertelendi.

Ankara merkezli soruşturma kapsamında 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde tutuklanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu hakkında açılan davanın 2. duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mesleki faaliyetleri nedeniyle "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt yöneticiliği" iddialarıyla yargılanan Müftüoğlu, tutsak bulunduğu Sincan Hapishanesinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı. Müftüoğlu'nun avukatları da duruşmada hazır bulundu.

DFG, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), DİSK Basın-İş, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nden (MLSA) isimlerin yanı sıra çok sayıda gazeteci ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi duruşmayı izledi.

'GAZETECİLİK YARGILANIYOR'
Tanık hazır edilmediği için Müftüoğlu söz aldı. Müftüoğlu, "3 Mayıs'tan bu yana 9 aydır tutukluyum. Bu davada gazetecilik faaliyetim yargılanıyor. Bu tablo basın özgürlüğünü engelleyen bir duruma geldi. Bu durum hem gazetecileri hem de halkı mağdur ediyor. Gerçekleri yazdığımız için yargılanıyoruz. Özellikle Kürt gazeteciler üzerinde büyük bir baskı var. Ben de bunlardan biriyim" dedi.


Tanık Kerem Gökalp'ın beyanlarının ardından mütalaasını açıklayan savcı, Müftüoğlu'nun tutukluluğunun devamını istedi. Müftüoğlu'nun tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme de duruşmayı 29 Şubat 2024 tarihine ertelendi.