1 Ekim 2024 Salı

'Mücadele eden güçler olarak dimdik ayaktayız'

HDK ve HDP'ye dönük siyasi soykırım operasyonuna tepki gösteren demokrasi güçleri, AKP-MHP faşizminin artan saldırılarına karşı demokratik siyasette ortak mücadeleyi kararlılıkla yürüteceklerini haykırdı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), sabahın erken saatlerinde Beyoğlu'nda bulunan genel merkez binasına dönük polis baskını ve HDK, HDP, GÖÇİZDER üyelerine dönük siyasi soykırım operasyonuna tepki gösterdi. Baskının düzenlendiği genel merkez binası önünde yapılan eyleme, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Sezai Temelli, Dilşad Canbaz Kaya, Musa Piroğlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Eşbaşkanı Esra Bilen Erin, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

"Baskınlar, gözaltılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz. HDK'yi birlikte savunuyoruz" pankartının açıldığı eylemde ilk olarak, HDK Genel Yürütme Kurulu (GYK) üyesi Sedat Şenoğlu söz aldı.

Şenoğlu, ülkenin her yerinde özgürlük ve eşitlik mücadelesi yürüten siyasal yapılara ve halklara dönük dizginsiz ve keyfi saldırıların devam etiğini söyledi. "Mücadele eden güçler ve halkların birliğine inanan kurumlar olarak dimdik ayaktayız" diyen Şenoğlu, kendilerine haber verilmeden HDK'ye yapılan baskının ve pek çok ilde gerçekleşen gözaltı saldırısının faşist anlayışın en somut örneklerinden biri olduğunu vurguladı.

DEMİR: EZİLENLER HDK VE HDP'DE ORTAK MÜCADELEYE DEVAM EDECEK
HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Türkiye'de hukuk diye bir değer olmadığını belirterek, geçerli olanın AKP-MHP mafya hükümetinin sözleri olduğunu kaydetti. "HDK, özgürlükçü ve demokratik paradigmasından asla taviz vermeyecektir" diyen Demir, HDK'nin demokratik siyasette ortak mücadele araçlarından biri olduğuna dikkat çekti. Ezilen halkların, işçi ve emekçilerin HDK ve HDP'de demokrasi ve eşitlik mücadelesi vermeye devam edeceğini vurgulayan Demir, göçmen ve mültecilerin sorunlarını gündemleştiren Göç İzleme Derneği'ne dönük baskına da tepki gösterdi.

Demir, şöyle devam etti: "Binamızın basılmasının nedenlerinden biri de 3 gün önce burada sayın Öcalan üzerindeki İmralı tecridinin kaldırılması için yapacağımız Gemlik Yürüyüşü'nü duyurmamızdır. 'Toplumsal muhalefet ve kamuoyu üzerinde baskılar sürsün, bütün kamuoyu baskı altına alınsın' siyasetinin açık göstergesidir. Biz açık siyaset yürütüyoruz. Buradayız, mücadelemize her zaman olduğu gibi devam ediyoruz."

TEMELLİ: BİZ SEYİRCİ KALMIYORUZ
HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, gözaltı saldırısı kapsamında Van'da yapılan ev baskınlarında silah kullanıldığını aktararak, duruma tepki gösterdi. "Saldırı ve baskın sonucu birçok arkadaşımızın gözaltına alınması bu ülkede OHAL düzeninin devam ettiğinin açık göstergesidir" diyen Temelli, tükenmiş iktidarın kendini ayakta tutma yolunun OHAL düzeni ve savaş siyaseti olduğunu kaydetti.

Temelli, şöyle devam etti: "Demokratik hakların ve siyasi özgürlüklerin var olmasını istiyorsak tecride, OHAL'e, kayyuma hep birlikte dayanışmayla karşı koymalıyız. Ya bugün başaracağız ya da bu düzenin sürmesine seyirci kalacağız. Biz seyirci kalmıyoruz. HDP bünyesindeki bütün güçler olarak faşizme karşı mücadele etmeye ve direnmeye devam ediyoruz. Buna seyirci kalan herkesi de bu uykudan uyanmaya çağırıyoruz."

Ülke halklarına çağrı yapan Temelli, faşizme ve barbarlığa karşı demokrasi cephesinde buluşmak gerektiğinin altını çizdi.

ÇUBUK: AKP-MHP FAŞİZMİ OLAĞAN YENİLGİLERİNDEN BİRİNİ YAŞAYACAK
Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, Gezi ayaklanmasını, tecride karşı mücadeleyi, kadın ve LGBTİ+ mücadelesini, Kürdistan halklarının mücadelesini bünyesinde barındıran HDK ve HDP'nin, bu ülkede faşizme doğrudan zarar verebilecek en önemli güçlerden olduğunu söyledi.

HDK'nin daha önce de baskın ve gözaltı saldırısına maruz kaldığını hatırlatan Çubuk, "AKP-MHP faşizmi olağan saldırılarından birini gerçekleştirdi fakat olağan yenilgilerinden birini de yaşayacaktır" dedi. Saldırılar karşısında HDK ve HDP'yi sokakta savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Çubuk, "Biz kazanacağız, faşistler yenilecek" dedi.

UĞUR: GÖZALTI SALDIRILARI SÖMÜRÜYÜ SÜRDÜRMENİN ARACI
SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, ekonomik ve siyasi krizi giderek derinleşen iktidarın sömürücü ve sömürgeci politikalarını devam ettirmek adına gözaltı saldırılarına hız kazandırdığını kaydetti. Gözaltı saldırısının gündem değiştirmekten öte bir anlamı olduğuna işaret eden Uğur, iktidarın derdinin sermayeden yana, rant ve talan ekonomisini sürdürmek istediğine dikkat çekti.

Uğur, şöyle devam etti: "İşte bu düzenin sürdürülebilmesi adına, her gün size itiraz eden insanlara boyun eğdirmek için gözaltı, tutuklama ve işkenceye maruz bırakacaksınız. O yüzden bütün işçilere, emekçilere, yoksullara diyoruz ki: Başlarınızı kaldırın. Başlarımızı kaldırmadıkça bu sömürü düzeni devam edecektir. İsyan ediyoruz."

TÜMÜKLÜ: HDK ve HDP'Yİ HER ZEMİNDE SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Türkiye ve Kürdistan'da özgürlük, eşitlik, hak ve ekmek isteyenlerin yeniden faşist rejimin saldırısıyla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Sosyalistler olarak DTK, HDK ve HDP'yi her zeminde savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye devam edeceklerini ifade eden Tümüklü, şöyle devam etti: "Bu aslında bize bir çağrı. Neyin çağrısı? Bu ülkede, bu coğrafyada eşitlik için, özgürlük için, adalet için, ekmek için daha kararlı, daha cüretkar, birleşik ve örgütlü mücadeleyi yükseltme çağrısıdır."

Yeşil Sol Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, SMF adına Mahir Gürz ve ÖHD adına Esra Bilen Erin de söz alarak, siyasi iktidarın demokratik siyaset yürütenlere dönük artan saldırılarına dikkat çekti, saldırılara karşı HDK ve HDP'nin her zaman yanında olacaklarını belirtti.

Eylem boyunca, "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.