25 Eylül 2024 Çarşamba

MSD ile Halkın İradesi Partisi müzakere imzaladı

Rusya'nın başkenti Moskova'da temaslarını sürdüren MSD heyeti, Halkın İradesi Partisi ile Suriye'de siyasi çözüme ilişkin bir müzakere imzaladı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) heyeti ile geçmişte Suriye Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Kadri Cemil'in başkanlığını yaptığı Halkın İradesi Partisi, Rusya'nın başkenti Moskova'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni temsilen görüşmelerde bulunan MSD heyetinde, Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ehmed, yardımcısı Hikmet Hebîb, Süryani Birlik Partisi Başkanı Senherîb Barsum ve MSD Mısır Temsilcisi Sihanok Dibo yer aldı.

Basın toplantısının ardından Suriye'de siyasi çözüme ilişkin beş maddelik bir mutabakat metni imzalandı.

Kadri Cemil, MSD ile imzaladıkları anlaşmanın Suriye'de çözüm için önemli maddeleri barındırdığını belirtti.

EHMED: TARAFLARIN SİYASİ ÇÖZÜME AĞIRLIK VERMESİNİ UMUT EDİYORUZ
İlham Ehmed de konuşmasında şunları ifade etti: "Suriye'deki tüm tarafların askeri çözüm yerine siyasi çözüme ağırlık vermesini umut ediyoruz. Artık anlaşmazlık ve savaşa son verilmeli, göçmenlerin evlerine dönmeleri ile tutukluların serbest kalmalarının önü açılmalıdır."

MUTABAKAT METNİNDE NELER VAR?
Edinilen bilgilere göre mutabakat metninde; 10 yıldır iç savaş yaşayan Suriye'de savaşın yerine siyasi çözümün almasını öngören maddeler yer aldı. Metinde, eşit vatandaşlık ve sosyal adaleti esas alan, Suriye topraklarında yaşayan Araplar, Kürtler, Süryaniler, Ermeniler, Türkmenler, Çerkesler gibi tüm halkları demokratik bir anayasa etrafında birleştiren, ademi merkeziyetçiliği esas alan adil ve demokratik bir yönetim oluşturması vurgulandı.

Siyasi çözümün Suriye'deki krizin tek çözüm yolu olduğu vurgulanan metinde, tüm halkların eşitliğe dayanan haklarının anayasada vurgulanması, Suriye'ye uygulanan yaptırım, kuşatma, insani yardımların engellenmesi ve işgallerin sona erdirilmesi için birlikte çalışma vurgulandı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin deneyimin ülkede yaşanan kriz konusunda önemli bir deneyim olduğuna işaret edilen metinde, DSG teröre karşı önemli katkılar sunduğu ifade edildi, siyasi çözümle birlikte DSG'nin askeri varlığını sürdürmesini esas alacak üzerinde uzlaşılacak formüllerin esas alınacağı kaydedildi.

Mutabakat metninde ayrıca, anlaşmanın iki tarafının koordinasyonu artırma konusunda hem fikir olduğu, MSD'nin Suriye Anayasa Komitesi toplantıları başta olmak üzere siyasi tartışma süreçlerine katılımı sağlamak için sürece ortak tutum alacağı belirtildi.