28 Eylül 2024 Cumartesi

Moskova'da İdlib görüşmesinde M4 karayolunda koridor kararı çıktı

Rusya ve Türkiye'nin İdlib'deki gelişmeleri değerlendirdikleri toplantılar sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in ikili görüşmesi ile heyetler arası toplantı toplam 5 saat 40 dakika sürdü. Görüşmeler sonucunda, bu gece başlatılmak üzere ‘ateşkes' ilan edileceği, M4 karayolunun kuzey ve güneyinde 6'şar kilometrelik koridor oluşturulacağı duyuruldu.

Rusya'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib'de Türk askerlerine yönelik hava saldırısı ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü.

Erdoğan ve Putin'in Kremlin Sarayı'nda yaklaşık 2 buçuk saat süren ikili görüşmesinin ardından heyetler arası toplantı yapıldı. İkili ve heyetler arası görüşmeler toplam 5 saat 40 dakika sürdü. 

Erdoğan ve Putin heyetler arası görüşmelerin ardından ortak açıklama yaptı.

Ortak açıklamada konuşan Putin, "Bugün Suriye'nin İdlib bölgesinde oluşmuş gergin durumu ele aldık. 1 Mart'ta çok namlulu roketatarla saldırı girişimi yaşandı. Türk askerleri arasında da kayıplar var. Cumhurbaşkanı'na taziyelerimizi yinelemek istiyorum. Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak uzlaşabilmeyi başarıyorduk. Çözümler üretiyorduk, bugün de öyle oldu. Astana formatı çerçevesindeki formatı devam ettirme niyetini teyit etmek istiyoruz. Kurumlar arası istişare yapıldı, İdlib'deki kriz konusunda detaylı görüşmeler yapıldı. Görüşme sonrası ortak bir belge hazırlandı. İdlib bölgesinde çatışmaların durdurulmasına vesile olacağını ve sivillerin ıstıraplarına son verecek" dedi.

BU GECE ATEŞKES BAŞLIYOR
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, konuşmasında ağırlıklı olarak Suriye rejimini suçlayarak şunları söyledi: "2018 Eylül ayında Soçi'de vardığımız mutabakatla İdlib'de istikrarı sağlamıştık. Bölgeye yönelik saldırıları önlenmesi için gerekli tedbirleri alacaktık. Rejimin geçen mayıstan bu yana çoğalan saldırıları sükuneti bozmuştur. Bunun birinci derecede sorumlusu rejimdir. Bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın terörist olarak ilan edilip bombalanmasını kabul edemeyiz. Rejimin zulmünden kaçan 1.5 milyon bölge halkı sınırlarımıza yığılmıştır. Rejimin amacı İdlib'i insansız hale getirip Türkiye'yi göç baskısıyla zora sokmaktır. Gözlem noktaları sahadaki durumu kontrol etme değil ateşkesi kontrol etmekle yükümlüdür. Rejimin saldırganlığının önüne geçmek ev diğer grupları dizginlemek için aktif bir rol aldık. Rus güçleriyle koordinasyonu sıkı tutmaya özen gösterdik. Üzüntü verici hadiselerin ardından İdlib'de yeni bir statü oluşturulması acil hale gelmiştir. Rejimin bizi zedeleyecek eylemlerine göz yumulmayacağına inanıyorum. En kısa sürede ateşkesi gerçekleştirecek ardından birlikte kararlaştıracağımız adımları süratle atcağız. Bu gece saat 00.01'de ateşkes yürürlüğe girecek. Amacımız bölgedeki krizin daha ileri gitmesini önlemektir. Türkiye bu süreçte rejimin yapabileceği saldırılara cevap verme hakkını saklı tutacaktır."

M4 KARAYOLUNDA KORİDOR
İkilinin açıklamalarının ardından Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov tarafından anlaşmaya varıldığı iddia edilen ortak metin açıklandı.

Türkiye ve Rusya dışişleri bakanlarınca okunan anlaşma metninden öne çıkanlar şöyle:

"M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. 7 gün içinde esasları kararlaştırılacak.

"İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01'den itibaren durdurulacaktır.

"Türk ve Rus devriyeleri, 15 Martta M4 karayolunun Trumba'dan (Serakib'in batısı) Ain Al Havr'a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır."