25 Eylül 2024 Çarşamba

Mor Liste: Kadınlardan oluşan liste çıkarabiliyoruz, buna muktediriz

Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No'lu Şube olağanüstü genel kuruluna kadınlar Mor Liste ile seçime giriyor. Yarınki genel kurul öncesi haksız eleştirilere maruz kaldıklarını belirten Mor Liste, "Kadınlardan oluşan liste çıkarabiliyoruz, buna muktediriz" dedi.

Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube, Genel-İş Genel Merkezi'nin dayatmasıyla yarın olağanüstü genel kurula gidiyor. Genel kurul, genel merkezin dayatması kadar, kadınların bağımsız olarak aday olmasıyla da dikkat çekiyor. ETHA'nın sorularını yanıtlayan Mor Liste, işçilerin sendika seçimlerine doğrudan katılımını, kadınların da her kademede eşit temsilini savundukları için erkekler tarafından anlamlarını dahi bilmedikleri kavramlarla eleştiriye maruz kaldıklarını dile getirdi.

'KÖKLÜ BİR TARİHSEL SÜRECİN PARÇASIYIZ'
Kendilerine "Mor Liste" diye adlandıran kadınlar, yarınki sendika seçiminde neden var olduklarını şöyle açıkladı: "Mor Liste bu seçime girmek için, uzun yıllardır söz yetki karar mekanizmalarında yer alamayan kadınların, bir tepki olarak bir araya gelmesiyle oluştu. Ancak bu bir seçim listesinden çok öte belki uzun yıllara yayılacak bir mücadelenin başlangıcı. Aslında gereğinden uzun zamandır ve çok fazla yerde hüküm süren erkek egemen siyaset yapma ve hak arama yöntemlerine karşı bir başkaldırı Mor Liste. Birdenbire ortaya çıkmış bir tepki gibi görünse de, köklü bir tarihsel sürecin parçası. Diğer bir deyişle ne ilk ne de son olacak."

'İŞÇİLERİN DOĞRUDAN KATILIMI, KADINLARIN EŞİT TEMSİLİ'
Ortaya çıkmalarıyla birlikte tartışmalar yapıldığını vurgulayan Mor Liste, taleplerinin de çok basit olduğunu vurguluyor: "1) işçilerin sendikaya delegeler dolayımıyla değil doğrudan katılımı 2) kadınların erkeklerle her kademede eşit temsil edilmesi."

'KADINLARIN TEMSİL HAKKINI KİMSE KÜÇÜMSEMESİN'
Mor Liste, sendika seçimlerine katılmalarının toplumsal ve siyasal gerekçelerini şöyle sıraladı: "Biz kadınlar olarak toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığın yalnızca sağ siyasetle sınırlı olmadığını gayet iyi biliyoruz. İş yerinde omuz omuza çalıştığımız, sol siyaset içinde omuz omuza mücadele verdiğimiz erkek yoldaşlarımızın da bu konuda şapkalarını önlerine koyma zamanının geldiği kanaatindeyiz. TBMM'deki %10 barajını dert edinen hiç kimsenin temsil hakkını küçümseyebileceğine inanmıyoruz. Demokratik bir örgüt olma iddiası taşıyan sendikaya eşitlik ve temsil konularını hatırlatma görevinin, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, dışlanma ve şiddete en fazla maruz kalan en geniş toplumsal kesim olan kadınlara düşmüş olması son derece doğal. En az imtiyaz sahiplerinin kendi imtiyazlarına kör olması kadar doğal. Erkeklik her siyasi kesim tarafından sorgusuz sualsiz faydalanılan bir imtiyaz ve maalesef sahiplerini yalnızca toplumsal cinsiyet değil tüm toplumsal eşitsizlikler karşısında körleştiriyor."

'GENEL İŞ DE GÖZÜNÜ AÇIP İLERİYİ GÖRMELİDİR'
"Sendikaya üyelik oranlarının, dünyanın her yerinde çok ciddi düşüş eğilimleri sergilediği bilinen bir gerçek. Erkek egemen sendikalar, kapılarını, yalnızca dış kapıyı değil yönetim odalarının kapılarını da kadınlara açmama yönündeki ısrarlarını sürdürürlerse sendikaların varlıklarının tarihsel süreç içinde içi boş, sembolik bir konuma gerileyeceğini artık görmek zorundalar. Bağlı bulunduğu konfederasyonun başkanı kadın olan Genel-İş de gözünü açıp ileriyi görmesi gereken sendikaların başında geliyor" diyen Mor Liste, "Biz bu amaçla, Pazar günü Mor Liste olarak olağanüstü seçime giriyoruz. Tahmin ettiğimiz gibi önümüze çok taş koyuldu ama geri adım atmadık, atmayacağız. Çünkü emekçileri hak taleplerinden geri döndüremezsiniz, emekçi kadınları hiç döndüremezsiniz" ifadelerini kullandı.

'ANLAMINI BİLE BİLMEDİKLERİ KAVRAMLARLA ELEŞTİRİYORLAR'
Ayrı liste çıkardıkları için haksız eleştirilere maruz kaldıklarını belirten Mor Liste, "Terimleri gülünç biçimlerde çarpıtarak bizi cinsiyetçilikle, bölücülükle itham edenler oldu. Çok güldük. Onlarca yüzlerce erkek toplantı odalarına, salonlara doluştukları zaman akıllarına cinsiyetçilik gelmiyor da açıkça anlamını bilmedikleri bu terimi 30 kadınlık bir listeye atfetmekte sakınca görmüyorlar. Dar çıkar grupları, 'sen ben bizim oğlan' kapalı kapılar ardında delege pazarlığı yaparken işçileri bölmüyor" dedi.

'KADINLARDAN OLUŞAN LİSTE ÇIKARABİLİYORUZ, BUNA MUKTEDİRİZ'
"Salt kadınlardan oluşan bir liste olarak çıktık çünkü çıkabiliyoruz, buna muktediriz" diyen Mor Liste, şöyle devam etti: "Salt erkek listelerinin dönüp kendilerini sorgulamasına vesile olursak ne âlâ. İşte o sorgulama ve özeleştirinin ardından, sürmesine katkıda bulundukları temel toplumsal eşitsizliğin her fırsatta vurguladıkları dünya görüşlerine, politik duruşlarına sığmadığını, sığamayacağını idrak eden ve emek mücadelesini de bu tutarlılıkla vermek isteyen erkek yoldaşlarımızı ileride, bu uzun yolun devamında yanımızda görmekten sevinç duyarız. Tek başına kurtuluş olmadığını, erkek egemen kültürün erkekleri de ezdiğini, öğüttüğünü biliyoruz. O yüzden ya hep beraber, ya hiçbirimiz diyoruz. Genel olarak sendikaların varlığını sürdürmesi için elzem olan bu dönüşüm DİSK içinden gelmezse hiçbir yerden gelmesini bekleyemeyiz. Bunu ancak hep birlikte yapabiliriz."