22 Eylül 2024 Pazar

Mor Çatı, vakfa para veren SML Etiket patronunu 'kadın dostu' ilan etti

SML Etiket fabrikasında sendikalı oldukları için işten atılan ve direniş başlatan kadın işçilerin direnişi sürerken, Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı, vakfa maddi destek veren patronu kadın dostu ilan ederek, kadın işçilerin direnişini boşa düşürmeye çalıştı.

Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı, 3 kadın işçinin bir aydan fazladır direnişte olduğu SML Etiket fabrikasında, çalışan kadın işçilere karanfil dağıttı, vakfa maddi destek veren SML Etiket patronunu kadın dostu ilan etti.

Sabah saatlerinde fabrikaya giden Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı temsilcileri, kadın işçilere karanfil ve üzerinde "SML Etiket, 1990 yılından bu yana kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele eden ve kadınlarla dayanışma amacı taşıyan Vakfımıza sizin adınıza destek oldu. Mor Çatı olarak dayanışma gösterdiğimiz tüm kadınlarla birlikte güçleniyoruz. Mücadele ve dayanışma ağımıza verdiğiniz destek için teşekkür ederiz" yazılı kartlar dağıttı.

Dışarıda kadın işçiler, sendikalı olarak çalışma hakkı kazanmak, taciz, mobbing ve baskılara karşı direnirken, direnen kadın işçilerin değil SML patronunun yanında yer alan Mor Çatı'ya direnişçi işçiler tepki gösterdi.

Dev Tekstil Sendikası'nda örgütlü direnişçi işçiler, sosyal medya hesaplarından, "Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı #SMLEtiket direnişimiz sürerken fabrikada karanfil dağıttı. Sözde firma kadın sorununa duyarlılığı ile biliniyormuş. Biz #SMLEtiket fabrikası işçileri ve direnişçileri olarak fabrikada yaşadığımız taciz, mobbing ve baskıyı biliyoruz" şeklinde paylaşım yaptı.

ETHA'ya konuşan Dev Tekstil Anadolu Yakası Temsilcisi Gülnur Ertaş İnce, sabah saatlerinde SML Etiket fabrikasına gelen Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı'nın kadın işçilere karanfil dağıttığını söyledi.

Daha önceki yıllarda böyle bir çalışma yapmayan Mor Çatı'nın SML Etiket'te 3 kadın işçi direnişteyken patronu kadın dostu gösterme çabasına tepki gösteren İnce, "Bunun 8 Mart gününde bilinçli yapıldığını düşünüyoruz. Burada kadın işçiler ekonomik şiddete maruz kalıyor. Asgari ücret ya da biraz üzerinde maaş alıyorlar. Kadın işçiler, tuvalete ustabaşının izniyle gidebiliyor. Bizler bu nedenle sendikalı olmayı tercih ettik" diye konuştu.

Direniş çadırını kurduktan sonra her gün fabrikada çalışan işçilere seslendiklerini söyleyen İnce, iki hafta önce bu seslenişleri sırasında direnişteki kadın işçiler olarak fabrikanın güvenlik elemanlarının saldırısına uğradıklarını anlattı. "SML Etiket patronunun kadın dostluğu bu mu" diye sordu.

Direnişteki işçilerden Seçil Arı da, Mor Çatı'nın daha önce 8 Mart ya da 25 Kasımlarda böyle bir çalışma yapmadığına dikkat çekti. "Direnişimiz sürerken böyle bir çalışma yapılması, direnişimizi boşa düşürme amacı taşıyor" diye konuştu.

SML Etiket'te, baskı, mobbing ve çifte sömürüye karşı direndiklerini anlatan Arı, "Mor Çatı'nın bu tutumu bizim direnişimizi boşa düşürme amacını taşıyor. Mor çatıyı kınıyoruz. SML Etiket patronu, Mor Çatı el ele verip kadın işçi düşmanlığı yapıyor" dedi.