24 Eylül 2024 Salı

Monoprix direnişi: Robot kasalar değil insan sıcaklığı istiyoruz

Paris'te Monoprix marketler zincirinin Republique şubesinde işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesi için bir haftadır grevde. Müşteriler "Robot kasalar değil insan sıcaklığı istiyoruz" sözleriyle greve destek veriyor. İşçiler, kendilerine mobbing uygulayan müdürün istifasını istiyor. 

Paris'te Monoprix marketler zincirinin Republique şubesinde çalışma koşullarının düzeltilmesi için başlatılan grev büyük bir kararlılıkla ilk haftasını doldurdu.

Grevciler ve sendika temsilcilerini ziyaret ederek dayanışmada bulunurken coşkunun, birlikteliğin ve kararlılığın enerjisini, dayanışmanın güzelliğini iliklerime kadar hissettim. Grevciler  dayanışma kutusuna atılan her yardım için alkışlarla teşekkür ederken, mağazaya gelen müşterilerin kimi zafer işareti yaparak, kimi yumruğunu kaldırarak, kimi de alkışlayarak desteğini sundu. 

İşçilerden biri elinde megafonuyla grevci müşterilere seslenerek grevin nedenlerini ve taleplerini sıralıyor. Yıllardır mağazada çalışan emekçiler, artık bir çok müşteri ile aile gibi olmuşlar. Özelikle yaşı ilerlemiş müşteriler, "robot kasalar değil insan sıcaklığıyla selamlayan ve nasılsınız diyen kasiyer ve çalışanlar istediğini" söyleyerek, grevin ne kadar insani değer ve talepler taşıdığını ifade ediyorlar.

Grevin 6. gününde demiryolu işçileri kitlesel ziyarette bulunarak sınıf dayanışması gösterdi. Monoprix müdürü polis çağırarak işçi sınıfının dayanışmasını engellemeye çalışsa da direniş karşısında daha da öfkelenmekten başka bir sonuç elde edemedi. 

Grevin 7. gününde ise grevciler içerideki direnişlerini coşku ile sürdürürken patron yandaşı müdür, kepenk indirerek müşterileri ve grevle dayanışma ziyaretine gelenleri içeri almamaya başladı. Müşterileri ile grevciler arasındaki dayanışma köprüsünü yıkmak isteyen yönetici CGT, sendika temsilcisiyle görüşmeyi şimdilik reddediyor.

MÜDÜR MACRON'UN YENİ ÇIKARDIĞI İŞ YASASINDAN GÜÇ ALIYOR
CGT işyeri temsilcisi Sadrine ve işçilerden Elif, greve çıkma nedenlerine ve yaşananlara ilişkin sorularımı yanıtladı.

Macron hükümetinin çıkardığı yeni iş yasasınına dayanarak mağaza müdürünün çalışma saatini öne çektiğini söyleyen CGT işyeri temsilcisi Sadrine, kazanılmış haklarını kaybetmemek için greve çıktıklarını söyledi. Sadrine, "Üç aydır göreve başlayan yeni müdürün, mağaza çalışanlarının saat 7 yerine 6'da işe başlamasını istiyor. Bu da işe gelmek için sabahın 4'ünde evde çıkmak demek. Ama toplu taşıma araçları saat 5.30'da çalışmaya başlıyor. İşe gelmek mümkün değil." 

Müdürle yaptıkları görüşmeyi aktaran Sadrine, "İşçiler bisiklet kullansın, şeklinde yanıt verdi. Macron hükümetinin çıkardığı yeni yasanın bu yetkiyi tanıdığını söyledi" dedi.

Yeni müdürün iş akitlerini fesh etme yönünde planı olduğunu ve bu nedenle çalışanlara baskı uyguladığını söyleyen Sadrine; sudan sebeplerle 4 gün "iş yerine ayak basmama cezası" ve ücretlerini kesme cezası verdiğini anlattı. Staj yapan öğrencilere de erken saatte işe gelmedikleri takdirde yemek fişlerinin kendilerine verilmediğini söyleyen Sadrine, bunun keyfi bir uygulama olduğuna dikkat çekti. Çalışanlar ise geç kaldığı durumda, iki günlük yemek fişleri iptal ediliyor.

Çalışanların yüzde 80'inin göçmen olduğunu belirtirken Sadrine, ırkçılık ile ilgili soruyu "Tam olarak, ırkçılık yapılıyor diyemiyorum ama yeni müdür hep burasının Fransa olduğunu sürekli hatırlatıyor" şeklinde yanıtladı. Sadrine, "Bir kasiyere de 'Senin memleketinde böyle mi çalışılıyor burası Fransa' dediğine tanık olduk" örneğini verdi.

Müdürün mobbing yaptığını da söyleyen Sadrine, müdürün ileri yaştaki çalışanların sağlık raporlarını tanımadığını, sağlık sorunu olanları ise uygun bölümlere almak istemediğini söyledi. Uzun yıllar çalışan işçileri işten atmak için bu yöntemi uyguladığını söyleyen Sadrine, genç eleman almak istediğini her fırsatta dile getirdiğini belirtti. 

'MÜDÜRÜN İSTİFASINI İSTİYORUZ'
Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) üyesi grevci Elif, 22 yıldır bu mağazada çalışıyor. Elif, işyerinde 180'e yakın çalışandan yaklaşık 30 kişinin grevde olduğu bilgisini verdi. Direnişçilerin hepsinin sendika üyesi olmasa da CGT'nin greve önderlik ettiğini belirtti. 

"Taleplerimiz kabul edilemeyecek maddelerden oluşmuyor" diyen Elif taleplerini şöyle sıraladı: "Biz çalışma koşullarının düzeltilmesini, cezai yaptırımlara son verilmesini, evlere iadeli taahhütlü gönderilen ikaz mektuplarına son verilmesini, otomatik kasa uygulamasının durdurulmasını, yeterli personel alımının yapılmasını istiyoruz." 

Müdürün istifa etmesinin de talepleri arasında yer aldığını belirten Elif, "Tabi ki müdürün istifasını istiyoruz. Çünkü bir kişiye üç kişinin işini yaptırıyor. İyi verim alınmayınca mağazaya girişi yasaklayıp 4 gün ücret kesintisine gidiyor. Macron'un yeni çıkardığı yasayı dayanak yaparak 10 kişiye bu ceza verildi. Müdür yıldırma politikası izleyip, personel eksiltip otomatik kasaya geçmek istiyor. Biz ve müşteriler bu sisteme karşı çıkıyoruz. Müşterilere yönelik yaptığımız anonslarda 'Monoprix sizi ücretsiz çalıştırmak istiyor' diyoruz ve yaşananları anlatıyoruz. Müşteriler bize hak veriyor ve yanımızda yer alıyorlar".

'OLUMSUZ ÇALIŞMA KOŞULLARI ŞİRKET POLİTİKASI'
Firma patronlarının çözüm bulmak için kendileriyle diyalog içinde olmadığını vurgulayan Elif, "Bizimle diyalog kurulmamasından anlıyoruz ki buradaki uygulamalar sadece bu müdürün politikası değil, şirketin politikası" dedi. 

Elif'in son mesajı ise şöyle: "Buradayız, mutlaka sesimizi duyuracağız. Herkesi bizimle dayanışmaya çağırıyoruz. Grev kasasına katkı sunmalarını bekliyoruz. Çünkü direniş süresince ücret alamıyoruz. Ve tabi ki dayanışma ziyaretlerini bekliyoruz."