25 Eylül 2024 Çarşamba

'Moloz kaldırma derhal durdurulmalı'

Samandağ'da moloz kaldırma işlemlerine karşı devam eden yaşam nöbetini selamlayan Ankara Deprem Dayanışma Platformu, depremzede bölge halkıyla dayanışma çağrısı yaptı.

Ankara Deprem Dayanışma Platformu, deprem bölgesinde molozların kaldırılmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Asbesti durdur yaşamı koru" pankartı açılan eylemde açıklamayı İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat okudu.

Samandağ'da süren yaşam nöbetini selamlayarak sözlerine başlayan Kanat, 6 Şubat'ta çürümüş sistem sebebiyle bir felakete uyandıklarını ve bu felaketin hala sürdüğünü kaydetti. "Daha ölülerimizi alamadan enkaz kaldırma işlemleri başlatıldı. Daha yaralarımızı saramadan bizi tekrar ve tekrar felaketlerle burun buruna getirmeye devam ediyorlar" diyen Kanat, Samandağ'da çadır kent ve yerleşim alanlarının hemen yanına dökülen molozların süregelen felaketi devam ettirdiğini dile getirdi. Molozlardan yayılan asbestin bölgedeki tüm yaşamı etkilediğini vurgulayan Kanat, bu tehlikeyi dile getiren depremzede bölge halkının ise zor kullanılarak bölgeden uzaklaştırılmak istendiğini belirtti.

Bugün Samandağ'da yerleşim alanlarına moloz dökülmesine karşı başlatılan yaşam nöbetinin 17. günü olduğunu ifade eden Kanat, şöyle devam etti: "Samandağ'da ve diğer tüm deprem bölgelerinde, depremden ağır kayıplarla çıkmış, hayata tutunmaya çalışan ve yaşama sahip çıkan insanlarımızın yanında olduğumuzu ilan ediyor ve dayanışmamızı ve desteğimizi sunuyoruz. Böylesi büyük bir yıkım varken çadırları satan, yardım malzemelerini çalan, yaşam alanlarını savunan insanların karşısına polisi, jandarmayı çıkaran bir sistemle karşı karşıyayız. Bu sebeple tüm duyarlı insanları, işçileri, emekçileri, çevrecileri, kadınları, öğrencileri, sağlıkçıları, hukukçuları, toplumsal ve siyasi örgütleri bölge halkına, depremzedelere sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Ayrıştırma işlemleri yapılmadan, kaldırma işinde çalışanların ve çevrenin güvenliği alınmadan, uygun alanlar belirlenmeden, insan ve çevre sağlığı gözetilmeden yapılan moloz kaldırma işlemlerinin derhal durdurulması çağrısında bulunan Kanat, "Mimarlık, inşaat mühendisliği, sağlık, şehir ve çevre oda ve kurumlarının ve yerel halkın içinde yer aldığı ve denetimini yaptığı heyetlerin onayı ile moloz kaldırma işlemlerinin yapılması gerekliliğini vurguluyoruz. Samandağ ve bölge halklarının yanındayız" dedi.