23 Eylül 2024 Pazartesi

Mogherini, Sinn Fein'in Leyla Güven mektubuna cevap verdi

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Sinn Féin'in Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekillerinden Martina Anderson'ın açlık grevinin 115. gününde olan HDP Milletvekili Leyla Güven konusunda yazdığı mektuba cevap verdi.
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Sinn Féin'in Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekillerinden Martina Anderson'ın açlık grevinin 115. gününde olan HDP Milletvekili Leyla Güven konusunda yazdığı mektuba cevap verdi.
 
Anderson'a cevaben yazdığı mektubunda Mogherini, şu ifadelere yer verdi: 
 
"Değerli meslektaşım, 
 
Abdullah Öcalan'ın tutukluluk koşulları konusundaki endişeleri nedeniyle açlık grevinde olan Leyla Güven hakkında gönderdiğin mektup için teşekkür etmek istiyorum. 
 
Kötüleşmekte olan sağlık koşulları göz önüne alındığında yakın zamanda cezaevinden bırakılmış olması olumlu bir adımdır. Bizler gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz ve Leyla Güven ve benzer durumda olanlar konusundaki endişelerimizi Türk yetkilileriyle olan iki ve çok taraflı diyaloglarımız kapsamında gündeme getirmeye devam edeceğiz. AGİT Daimi Konseyindeki son AB açıklamasında bunu yaptık da. Türk yetkililerin Leyla Güven'in selametini güvence altına alınması için adımlar atmasını istedik. 
 
Türkiye bir aday ülke ve Avrupa Konseyinin kurucu üyesidir. AB, Türkiye'den cezaevinde tutuklu yargılanan milletvekillerini serbest bırakarak ve Venedik Komisyonu'nun önerdiği ve AİHM'in hükmettiği parlamenter dokunulmazlığı yeniden işler hale getirerek parlamenter demokrasisini korumasını bekliyor. 
 
AB, Türkiye'nin güneydoğusunda sürdürülebilir bir çözümün güvenilir bir siyasi sürece dayanması gerektiğine kati surette inanmaktadır ve barış sürecine dönülmesi için yardıma hazırdır."
 
Abdullah Öcalan üzerinde 5 Nisan 2015 tarihinden beri süren tecridin kaldırılmasına ilişkin DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevi direnişi 115. gününde devam ediyor.
 
21 Kasım'da Hewlêr'de Nasır Yağız'ın başlattığı açlık grevi 102'inci gününe girdi. Cezaevlerinde ilk grup siyasi tutsakların başlattığı açlık grevi direnişi 77. gününe girerken, 17 Aralık'ta Strazburg'da başlayan açlık grevi 76. gününde. Sebahat Tuncel ve Selma Irmak'ın açlık grevinin ise 46. gününde devam ediyor.
 
16 Aralık 2018'den bu yana 67 cezaevinde çeşitli tarihlerde açlık grevlerine başlayan kişi sayısı 28 Şubat tarihiyle 335'tir.  Cezaevlerinden yapılan açıklamada 1 Mart itibariyle, hükümetin tecrit ve açlık grevleri konusunda adım atmaması nedeniyle bütün cezaevlerinde binlerce kişinin katılımı ile süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başlanacağı belirtilmişti.