23 Eylül 2024 Pazartesi

MLKP komutanlarından Ocaklı ve QSD savaşçıları için tören düzenlendi

MLKP komutanlarından Osman Nuri Ocaklı ve QSD savaşçıları Abduleziz Helife, Xalid Hewran için Hesekê'de merasim düzenlendi.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) komutanlarından Osman Nuri Ocaklı (Yılmaz Behrareş) ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) savaşçılarından Abduleziz Helife, Xalid Hewran için Rojava'nın Hesekê kentinde görkemli bir tören düzenlendi. Ocaklı bu yılın Haziran ayında Kobanê'de sömürgeci Türk devletinin SİHA saldırısında ölümsüzleşmişti.

Hesekê'de Şehit Dijwar Şehitliğinde düzenlenen cenaze töreni saygı duruşu ile başladı.

Söz alan Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu temsilcilerinden Mizgin Erebo, "Yılmaz Behrareş yoldaş 30 yılından fazlasını ezilen halkların özgürlüğüne, işçi sınıfının kurtuluşuna adadı" dedi.

'KİRLİ OYUNLARA RAĞMEN FİLİSTİN VE KÜRT HALKLARI KAZANACAK'
Mizgin Erebo Ocaklı'nın devrimci tarihini aktardı: "Yılmaz yoldaş MLKP'nin kuruluşunda yerini aldı. Yılmaz yoldaş Bekaa Kampı'nda yerini aldı. Filistin halkıyla omuz omuza silahlı mücadeleyi öğreniyordu. Yılmaz yoldaş MLKP Merkez Komitesi'nde yer aldığında askeri müfreze çalışmasının başındaydı. Yılmaz yoldaş Baran Serhat yoldaşla birlikte onlarca yıl faşist Türk devletinin zindanında kaldı. Ama Yılmaz yoldaş ne bir gün, ne bir saat, ne de bir dakika mücadeleye, özgürlüğe olan sevgisini yitirmedi."

Sömürgeci Türk devletinin Rojava devrimine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü hatırlatan Mizgin Erebo, "Bugün İsrail, Filistin topraklarına saldırıyor. Devrimci güçler, ezilen onurlu halklar emperyalist ve gerici bölge devletlerine karşı Ortadoğu topraklarında anlamlı bir varlık savaşı yürütüyor. Gerici emperyalist devletler bölge halklarını ezmek istiyor. Ortadoğu'daki bütün kirli oyunlara karşı Filistin ve Kürt halkı omuz omuza bir direnişle kazanacak" dedi.

Osman Nuri Ocaklı'nın Karadeniz'den Rojava devrimine ışık verdiğini vurgulayan Mizgin Erebo şunları ifade etti: "Bugün 12 yıldır direnen, savaşını sürdüren ve zafere doğru yürüyen Rojava devrimi bütün Ortadoğu'nun ışığıdır. Çünkü biliyoruz ki bugün özgürlüğün kapısı Rojava Kürdistanı'ndan açılacak. Bugün Filistin halkının da bu özgürlüğü beklediğini unutmayalım. Çünkü meşru mücadeleleri bugün farklı bir düzeye ulaştı. Onlar da Rojava devrimi gibi ulusal bir devrim gerçekleştirmek istiyor. Yılmaz yoldaş nasıl ki Karadeniz'den Rojava'ya mücadelesini sürdürdüyse bugün burada direnişimizi, mücadelemizi sürdürüp Filistin halkına destek vermeliyiz."

Mizgin Erebo konuşmasının sonunda şunları kaydetti: "Sevgili yoldaşlar bugün Yılmaz, Heyder ve Xalid yoldaşlar özgürlüğün ışığıdır. Bugün önümüzde duran izlerini takip etmeliyiz. Verilen sözler bu devrimin, bu şehitliğin, Filistin direnişinin savunulmasıyla gerçekleşecektir. Bu yüzden bugün biz Yılmaz Behrareş, Heyder ve Xalid yoldaşları kutsal toprağımıza uğurlarken onların gerçekleştirdikleri direnişi sürdürmeliyiz. Son konuşmamız sözümüzdür. Şehitler yaşamın ve direnişin kaynağıdır. Şehitler mücadelemizin onurudur. Şehîd Namirin. Yaşasın Özgürlük Yaşasın Sosyalizm. Törende Şehit Aileleri Meclisi adına konuşma yapan Beraa Salih, Ocaklı, Xelife ve Hewran'ın ailelerine başsağlığı diledi. Beraa Salih "Canlarını feda eden bu şehitler dolu dolu yaşamlarını arkalarında bıraktılar. Şu an tarih yazan kahramanları anmak için buradayız. Onlar ki tarihleri kahramanlık ve cesaretle adım adım yazdılar" dedi.

'ŞEHİTLER YAŞANABİLİR BİR ÜLKE İÇİN MÜCADELE ETTİ'
Ölümsüzleşenlerin ülke savunması için savaştıklarını vurgulayan Beraa Salih, konuşmasının sonunda şunları kaydetti: "Rezil ve bomboş bir yaşamın yerine daha iyi bir yaşamın kurulması için köprü oldular. Bütün uluslar, dinler ve bileşenler özgür, onurlu ve eşit bir yaşam için gericiliğe ve ırkçılığa karşı savaşıyorlar. Bugün şehitlere verdiğimiz 'yollarını takip etme ve arkalarında yürüme' sözünü tekrarlamak, kesin zaferi yaratmak için buradayız."

Törende Askeri Meclis adına konuşan Dersim Hesekê ise bu zamana kadar ölümsüzleşenlerin mücadeleye anlam kattığını belirtti. Dersim Hesekê, "Heyder yoldaş, Azam yoldaş, Yılmaz yoldaşlar bunca yıldır mücadelemizin içinde, onur mücadelesinde yer alıyorlardı. Durmaksızın, sınırsız ve aralıksız bir şekilde hiçbir hesaba girmeden mücadele ettiler. Canlarını Kuzey ve Doğu halklarına feda ettiler. Yol ve duruş gösterdiler" şeklinde konuştu.

Ocaklı, Helife ve Hewran'ın bir gün ölümsüzleşeceklerini bildiklerini vurgulayan Dersim Hesekê, "Yine de mevzilerinin bir dakika boş kalmasını istemediler. Onlar iyi biliyordu ki üzerinde yürüdükleri yol şehadet yoludur. Onlar ne kadar kirli bir düşmanın içinde yaşadıklarını iyi biliyorlardı. Onurlu bir tarih yazmak istiyorlardı. Halkın onuru için tamamen enternasyonal bir ruhla halkların kardeşliği için devrime katıldıkları ilk günden canlarını feda ettiler. Ailelerine başsağlığı diliyoruz. İzleri QSD'nin içinde olacak ve gün be gün daha da anlamlanacaktır" dedi.

'ZAFER HALKLARIN KARDEŞLİĞİ, ORTAK YAŞAMI, ENTERNASYONALİZM KAZANACAK'
Dersim Hesekê şunları ifade etti: "Yılmaz Behrareş yoldaşın şehadeti ne kadar da anlamlı. Binlerce kilometre ötede bir kelime Kürtçe, Arapça bilmiyordu. Ama o özgürlük aşığıydı. Bu yüzden ezilen ve mazlum halkın yanında durdu. Emekçi Laz bir ailedendi. Önünde hiçbir sınır yoktu. İradesinin ve inancının karşısında hiçbir tank, top, asker engel olamadı. Suriye devrimi içinde özgürlük aşığı bir insan olarak mücadele etti. Düşmanın oyunlarını boşa çıkardı. Gerçekten de ardında büyük bir anlam ve heybet bıraktı."

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) ölümsüzlerin anısıyla bütün Suriye halkı için özgürlüğü elde edeceğini vurguladı. Dersim Hesekê konuşmasının sonunda şunları vurguladı:"Kahrolsun ihanet. Özgürlükçü halkımız kazanacak. Yılmaz yoldaşın arzuları gerçek olacak. Bu yüzden bunu bir kez daha tekrarlıyoruz; şehitlerimizin yeri boş kalmayacak. Zaferi, özgür Suriye'yi, halkların kardeşliğini, ortak yaşamı, enternasyonalizm ruhunu gerçekleştirene kadar yollarını takip edeceğiz."

Osman Nuri Ocaklı'nın ölümsüzleştiği saldırıda gazi olan Xebat Hamo Mihemed Şêx ise törende yaptığı konuşmada şunları ifade etti: "Ben Yılmaz yoldaşın ailesiyim aynı zamanda yoldaşıyım. Saldırı gerçekleştiğinde ben ve Yılmaz yoldaş birlikteydik. Yılmaz yoldaş şehit düştü ben geride kaldım. Söz veriyoruz ki silahını yerde bırakmayacağız. İntikamını alacağız. Türk devleti iyi bilsin ki her bir öncümüzü yitirdiğimizde daha da güçleniyoruz. O öncünün yerini on öncü alıyor. Türk devleti ve ona destek verenler iyi bilsinler ki birgün sonları gelecek. Ben sonlarının geleceğine eminim. Şehit Yılmaz ölümsüzdür. Her zaman kalbimizde yaşıyor."

Konuşmaların ardından şehitlik belgeleri okunarak ailelerine teslim edildi. Abduleziz Helife ve Xalid Hewran toprağa verildi.

OSMAN NURİ OCAKLI'NIN MEZARI BAŞINDA ANMA
Merasim töreni sonrası, Rojavalı komünistler Osman Nuri Ocaklı'nın mezarı başında anma yaptı.

Mezar başında konuşan, TKŞ temsilcilerinden Mirza Berxo, "Bugün Yılmaz yoldaşın sayesinde burada mücadele ediyor ve direniyoruz. Yılmaz yoldaş Karadenizli bir yoldaştı. Rojava ve Karadeniz arasında binlerce kilometre var. Heval Yılmaz önüne sınır çizmedi. Hiçbir şey onun önünde engel olamadı. Faşist Türk devletinin zindanlarında onlarca yıl yattıktan sonra Rojava'ya geçti. Rojava'da çok büyük ve onurlu bir direniş sergiledi" dedi.

Berxo, Ocaklı'nın Rojava topraklarının savunulmasında birçok hamleye katıldığını hatırlattı: "Rojava halkı için çok fedakarlık yaptı. Yılmaz yoldaş askeri alanda önemli bir komutandı. Yüzlerce asker, onlarca kadro onun eğitimlerinden geçti. Rojava halklarının ve Rojava topraklarının savunulması için Serêkaniyê'de Şehit Serkan Taburu'nda, Şehit Alişêr Deniz Tugayı'nda görevler aldı."

Ocaklı'nın Serêkaniyê savaşının ardından Kobanê'de çalışma yürütmeye başladığını belirten Berxo, "Rojava'nın savunulması için sadece askeri alanda değil aynı zamanda politik kitle alanında, ideolojik alanda da yer aldı. Yılmaz yoldaş Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de TKŞ'nin kuruluşu için çalışma yürüttü. Sadece çalışmalarda değil her zaman yoldaşlarının yanındaydı. Yılmaz yoldaş, yoldaşlarıyla yürüdüğü zaman yoldaşları onun sayesinde güvende olduklarını söylüyordu. Yılmaz Yoldaş'ı burada 7'den 70'e herkes tanırdı. Yılmaz yoldaş kapı kapı dolaşıyordu. Türk, Kürt, Arap, Süryani halkları için Rojava'yı sosyalizme ulaştırmak için mücadele ediyordu. Yılmaz yoldaş bu yüzden mücadele etti, direndi. Yılmaz yoldaş aynı zamanda yoldaşlarını hiçbir zaman unutmazdı. Hangi yoldaşının bir eksikliği varsa hemen ona ulaşıp sorunu çözüme ulaştırıyordu. Çözüm kaynağıydı. Sadece Rojava için değil aynı zamanda partisi için de böyleydi. Bu yüzden biz burada Yılmaz yoldaşın öğrencileri, takipçileri olarak sözümüzü yeniliyoruz. Hiçbir zaman bize gösterdiği yolu unutmayacağız. Kanını yerde bırakmayacağız."

Genç komünistler Ocaklı'nın vasiyeti üzerine mezar başında marşlar söyledi. Anma Kürtçe ve Arap MLKP andının okunmasıyla sona erdi.