21 Eylül 2024 Cumartesi

Mizgin ve ailesini katletmek isteyen erkeğin tutuklanması istendi

Kardeşinin boşanma aşamasında olduğu Mizgin Can ve ailesine saldıran, ağır yaralayan Maşallah Üneşi, bir süre tutuklu yargılandıktan sonra serbest bırakıldı. Konuya ilişkin yapılan açıklmada Maşallah Üneş'in derhal tutuklanması istendi.

Mizgin Can ve ailesi 30 Nisan 2022 günü Mizgin Can'ın boşanma aşamasında olduğu erkeğin kardeşi Maşallah Üneşi tarafından Batman'ın en işlek kavşaklarından olan Çömşe kavşağında saldırıya uğradı. Can ve ailesi ağır yaralandı, uzun süre hastanede tedavi gördü, birçok cerrahi operasyon geçirdi.

Saldırıdan hemen sonra yakalanan Maşallah Üneşi ise daha soruşturma aşaması bile tamamlanmamışken, bayrama bir gün kala ara bir kararla serbest bırakıldı. Konuya ilişkin İHD Batman Şubesi, Can ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Erkek adalete rağmen kadınların yaşam hakkını her koşulda savunacağız! Dört kişinin canına kast eden Maşallah Üneşi'nin cezasını çekmeden aramızda dolaşmasını kabul etmiyor bir an önce kamu güvenliği adına, soruşturma aşaması bitinceye tekrar kadar tutuklanmasını talep ediyoruz!

Basından ve internetten derlediğimiz haberlere göre 2021 yılında en az 323 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 188 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti, 775 kadın seks işçiliğine zorlandı, 1019 kadın taciz ve tehdit edildi, şiddete maruz bırakıldı. Kadınların yaşam hakkına saldırıları besleyen mevcut politikalar; 'Kadın cinayetleri politiktir' söylemlerini, kadınlara yönelik yapılan her saldırıda doğruluyor. Mevcut hukuk sisteminde kadınların hayatta kalmak için sığındığı adalet sisteminin 'kadın katillerini' ödüllendiren kararları, öldürülen kadınların asıl katilidir! Kadınların yaşam hakkına yönelik saldırıların önüne geçecek politikaları hayata geçirmekle yükümlü mevcut iktidar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek kadınların ölüm fermanlarını imzalamıştır! Bir kez daha vurgulamak istiyoruz 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi Kadın Komisyonu ve hak savunucuları olarak en ağır insan hakkı ihlallerinden biri olan yaşam hakkına yönelik yapılan her türlü saldırılara karşı kadınların yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Bu vahim olayların takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."