25 Kasım 2024 Pazartesi

MGKP: İktidarın saldırılarına karşı basın özgürlüğü için örgütlenelim

MGKP, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü'nde ülkede demokrasinin en temel gereklerinden biri olan basın özgürlüğünün ciddi bir baskı ve tehdit altında olduğunu belirterek, hak ihlallerine ve sansüre karşı dayanışma ve örgütlü mücadele etme çağrısı yaptı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü sebebiyle Yeni Yaşam Gazetesi'nin Beyoğlu'nda bulunan şubesinde basın toplantısı düzenledi. Pek çok kadın gazetecinin katıldığı toplantıda, açıklamayı platform üyesi Diren Yurtsever okudu.

'TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ'NDE 180 ÜLKEDE 149'UNCU SIRADA'
Basının özgür olmadığı, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği, yargı eliyle basın çalışanlarının cezalandırıldığı bir dönemden geçildiğini ifade eden Yurtsever, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin 180 ülke içerisinde 149'uncu sırada yer aldığını belirtti. Ülkede en az 28 gazetecinin ise hapishanede olduğunu kaydeden Yurtsever, şöyle devam etti: "Bugün demokrasinin olmazsa olmazlarından olan basın özgürlüğü, Türkiye'de her geçen gün daha da geriye gidiyor. Yayın yasakları, para cezaları, açılan davalar, gözaltılar, tutuklamalar, sansür ve oto sansür  gazetecilerin görevlerini yapmasının önünde birer engel olarak duruyor hala. Topluma dayatılan baskı, kadına dönük şiddet, muhalefete dönük sindirme politikaları, yoksulluk ve krizin derinleşmesi ve yeniden savaş politikalarının devreye konulması yaşanan hak ihlallerini de arttırıyor. Bu ihlalleri ve bu ihlallerin yaşanmasının nedenlerini sorgulayan, açığa çıkaran, bilgiyi topluma sunan özcesi iktidar gazeteciliği yapmayan basın çalışanları ise sansür, yargılanma, cezalandırma hatta işsiz bırakılmakla ile karşı karşıya kalıyor."

'İKTİDAR MEDYAYI SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI İÇİN KULLANIYOR'
Medyanın kontrolünün yüzde 95'inin iktidarın elinde olduğunu dile getiren Yurtsever, iktidarın medyayı savaş çığırtkanlığı ve toplumu militarize etmek için kullandığını söyledi. Yurtsever, savaş haberciliğine karşı barış haberciliğini, erkek egemen haberciliğe karşı kadın odaklı haberciliği ve toplumun haber alma hakkı için mücadele ettiklerini vurgulayarak, "Toplumun haber alma hakkını sağlayan, gerçekleri açığa çıkaran, eril ve cinsiyetçi dile karşı yarattığı alternatif dil ile gazeteciler her dönemin karanlığını aydınlatanlar olmuştur. Ve basın özgürlüğü için mücadele eden kadın gazeteciler olarak bu mücadeleyi yürütmekte kararlıyız" ifadelerini kullandı.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ÖRGÜTLENELİM'
MGKP'nin de 3 Mayıs'ta kadın gazetecilerin örgütlenmesi için ve ihlallere karşı, basın özgürlüğünü savunmak adına kurulduğunu aktaran Yurtsever, "Kuruluşumuzun 5. yılında bir kez daha cezaevindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını, toplumun haber alma hakkının sağlanması ile  gazetecilerin çalışmasının ve örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi. MGKP'nin bütün kadın gazetecilerin bir araya gelebileceği bir zemin olduğunu dile getiren Yurtsever, tüm kadın gazetecilere örgütlü mücadele ve dayanışma için platform çatısında buluşma çağrısı yaptı.