1 Ekim 2024 Salı

Mezopotamya Ekoloji Hareketi'nden ağaç katliamına ilişkin açıklama

Ağaç katliamına ilişkin açıklama yapan Mezopotamya Ekoloji Hareketi, "Bugün burada kesilen bir ağaç yarın başka bir yerde bir nehrin kurumasına sebep oluyor. Doğa bir bütündür ve edilen her müdahale tüm yeryüzünü etkiliyor" dedi.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, bölgede yaşanan ağaç kıyımları ve doğa talanına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada doğa üzerinde gerçekleştirilen rant ve talan politikalarının sonucu olarak ekolojik krizin farklı farklı hissedildiğine ve sonuçlarının tüm yeryüzü için ağır olacağı süreçlerin yaşandığına işaret edildi.

Değişen iklim, biyoçeşitlilikte azalma, canlı türlerinin yok olması gibi geri dönüşü imkansız etkilerin yaşandığına değinilen açıklamada, "Devlet ve sermaye ortaklığıyla kırım politikaları farklı çöküşler meydana getirirken, yaratılan krizlerden yeni bir kriz üretiliyor. Küresel kapitalizmin sürekli büyüme ve kar artırma zorunluluğunun yarattığı tahribatların yanında, ulus devlet politikalarının etkileri ülkelerde farklı nedenlerle farklı sonuçlar doğuruyor. Türkiye özelinde ormanlar, mera ve tarım alanları, doğal ve kültürel varlıklar rant politikaları sonucu kimi zaman turizm şirketlerine kimi zaman enerji şirketlerine kurban ediliyor. Ekokırım suçları her geçen gün artarken çıkarılan yasalarla talanların altı doldurulmaya çalışılıyor" denildi. 
 
Açıklama şöyle devam etti: "Kürdistan coğrafyasında rant politikalarının dışında, uğratılan kırım politikalarının farklı yüzlerine şahit oluyoruz. 90'larda başlayan ve savaş konseptinin farklı bir yüzü olan; köy yakma ve boşaltmaları günümüzde orman yakmalarıyla devam ediyor. Yangınların günlerce devam etmesi, müdahale edilmemesi sebebiyle Kürdistan'daki orman ekosistemleri yok ediliyor. Orman yangınlarıyla orman varlığına dönük yok etmelerin yanında; son 2 yıldır, başta Şırnak olmak üzere kolluk kuvvetleri gözetiminde ağaç kıyımı gerçekleştiriliyor. Şırnak'ta ağaç kesimleri devam ederken, sosyal medya ve yerel basından Muş Şenyayla'da yapılmak istenen karakol sebebiyle korucular tarafından ağaç kesimi gerçekleştirildiği bilgisi edinildi. Ağaç kesmenin suç olduğu kanun çerçevelerinde mevcutken kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bu kıyımın Kürdistan'da var olan savaş pratiklerinin bir sonucu olduğu apaçık ortadadır.

Güvenlik gerekçesiyle ağaç kesimlerinin yapılması, karakollar ve kalekollar Kürdistan toplumunda var olan baskının en somut hali olarak karşımıza çıkıyor. Bunlarla birlikte bölge de geçmişten günümüze yapılmak istenen insansızlaştırma politikaları; ormansızlaştırma ve yaşam alanlarının yok edilmesi Kürt halkına yönelik saldırıların farklı bir boyutudur. Ülke genelinde her sene daha da azalan ormanlar iklim krizini daha da derinleştiriyor. Bugün burada kesilen bir ağaç yarın başka bir yerde bir nehrin kurumasına sebep oluyor. Doğa bir bütündür ve edilen her müdahale tüm yeryüzünü etkiliyor. Mezopotamya Ekoloji Hareketi olarak savaş pratiklerinin aynı zamanda ekolojik tahribat yarattığı, tüm canlı varlıkların yaşamına etki eden bir suç olduğunu dile getiriyor, tüm kamuoyunu yapılan bu katliama ses çıkarmaya davet ediyoruz. Ağaç kesimleri derhal durdurulmalıdır."