23 Eylül 2024 Pazartesi

Metin Yurtsever ve Aynur Karaman mezarları başında anıldı

Gözaltında işkencede katledilen Metin Yurtsever ve 17 Ağustos depreminde katledilen Aynur Karaman, Kocaeli'de bulunan mezarları başında anıldı.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu'nun (ÖTSP) çağrısıyla Kasım Şehitler Ayı etkinlikleri kapsamında anmalar sürüyor. 20 Kasım 1998'da gözaltında işkencede katledilen yurtsever öğretmen Metin Yurtsever ve 17 Ağustos depreminde katledilen komünist Aynur Karaman Kocaeli'deki Derince 17 Ağustos Mezarlığı'nda bulunan mezarları başında anıldı.

"Ölümsüzlerimizin izinde daima ileri" pankartı açılan anmalar saygı duruşuyla başladı.

METİN YURTSEVER'İN İŞKENCEDE KATLEDİLMESİNİN 25'İNCİ YILI
HADEP Kocaeli İl Örgütü, o dönemde İtalya'da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iade edilmemesi için 19 Kasım 1998'de parti binasında açlık grevi başlatmış, 20 Kasım'da ise polis il örgütüne baskın düzenleyerek içeridekileri işkenceyle gözaltına almıştı. Ardından Kocaeli TEM Şubesi'ne götürülen açlık grevi direnişçlerinden Metin Yurtsever ve HADEP İl Başkanı Ramazan Bilginer polisten özel olarak işkence gördü. Metin Yurtsever burada katledildi.

Yurtsever'in katledilmesinin 25. yıldönümünde mezarı başında düzenlenen anmada, Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), ölümsüzleri anmanın bir borç olduğunu vurguladı.

'HER DAİM İLERİ YÜRÜMENİN İRADESİNİ KUŞANDILAR'
Faşist rejimin her türlü siyasi kırım saldırıları karşısında; mücadelede ölümsüzleşenleri yalnızca mezar başlarında anmak değil, onların yaşam ve eylemlerinden öğrenmek gerektiği vurgulanan konuşmada, Kasım ayının sosyalistler bakımından kendi sınırlarını aştığı, daha ileri hedeflere hazırlandığı ve mücadeleyi büyüttüğü bir dönem olduğu kaydedildi.

"Onlar fabrikalarda, okullarda, emekçi semtlerde, Kürt halkının özgürlük mücadelesinde, demokratik Alevi hareketinde yer aldılar. Oraları birer devrimci merkeze dönüştürdüler. Her daim ileriye yürümenin iradesini kuşandılar" denilen konuşmada, düşman ne kadar saldırırsa saldırsın daima ölümsüzleşenler hatırlanarak onların eylemleri ve yaşam biçimlerinden öğrenileceği kaydedildi.

'MÜCADELE BAYRAKLARINI DAHA YUKARI TAŞIYACAĞIZ'
Ardından 17 Ağustos depreminde katledilen Aynur Karaman'ın mezarı ziyaret edilerek anma gerçekleştirildi.

Burada ÖTSP adına yapılan konuşmada, Aynur Karaman'ın Kürt, Alevi, yoksul bir emekçi ailede doğup büyüdüğü kaydedildi. Gençlik yıllarında devrimci mücadeleyle tanışarak mücadelede yer alan Karaman'ın çok erken ölümsüzleştiği ifade edilen konuşmada, Kasım ayının ölümsüzlerden öğrenerek sade bir devrimciliği örgütlemek için önemli bir ay olduğu vurgulandı.

Kasım ayında bir yandan ölümsüzleşen devrimcilerin yaşamından öğrenmenin, diğer yandan devrimcilikte belli sınırları aşarak ilerlemenin önemine dikkat çekilen konuşmada, "Azgın bir tasfiyecilik saldırısı sürecinde Erdal'dan Bahrereş'e bu mücadele içerisinde asla ama asla bir adım geri atmayacağımızı ifade ediyoruz. Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenlere sözümüz, onların mücadele bayrağını daha yukarılara taşıyacağız" denildi.