22 Eylül 2024 Pazar

Metin Göktepe mezarı başında anıldı

Katledilişinin 23. yılında gazeteci Metin Göktepe mezarı başında anıldı.
23 yıl önce bugün görevi başındayken polisler tarafından gözaltına alınıp döverek katledilen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, bu yılda İstanbul Esenler'de bulunan Kemer Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.
 
Anmaya Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe, Cumartesi Anneleri, CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, Evrensel Gazetesi çalışanları ve çok sayıda kişi katıldı.
 
"Metinler ölmez evrensel susmaz", "Özgür basın susturulamaz" sloganlarının atıldığı anmada "Özgür basın, özgür ülke", "Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın", "Metin'in katili çete devlet", "Evrensel yazıyor, Metin yaşıyor" dövizleri taşındı. Göktepe'nin mezarına Evrensel gazetesi ile karanfiller bırakıldı.
 
'DÜN GAZETECİLER ÖLDÜRÜLÜYORDU, BUGÜN DE GAZETECİLER ÖLDRÜLMEK İSTENİYOR'
 
Anmada ilk sözü alan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, "Genç meslektaşları ve bütün basın meslek örgütleri, Metin'in haberini yaptığı tüm kesimlerin sahip çıktığı bir davadır. Aynı zamanda gözaltında dövülerek öldürülmüş bir gazetecinin sorumlularının yargılanıp ceza aldığı ilk davadır. Basın özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğü bakımından da kazanılmış bir davadır" dedi. O dönemin TGC Başkanı Nail Güreli'yi de anan Polat, "Metin Göktepe davasına sahip çıktı. 3 yıl önce aramızdan ayrıldı. Dün gazeteciler öldürülüyordu bugünde gazetecilerin öldürülmek istendiği bir dönem. Dün Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eren Erdem hakkında tahliye kararı verildi. Aynı gün yakalama kararı çıktı. Küçük oğlu babasının tahliye sevincini yaşayamadı. Bu da ayrı bir üzüntü kaynağı gazeteciler açısından. Metin Göktepe şahsında biz Metin'e tutunarak halkın haber alma hakkını, basın özgürlüğü mücadelesine sahip çıkmış oluyoruz ve gazetecilik ısrarımızı dile getirmiş oluyoruz. Metin'in ve kaybettiğimiz bütün meslektaşlarımızın kaleminin yerde kalmayacağı sözünü bir kere daha vermiş olalım" diye konuştu.
 
'GERÇEK GAZETECİLERİN HALKIN HABER ALMA HAKKINA SAHİP ÇIKMA DİRENÇLERİNİ KUTLUYORUM'
 
Daha sonra Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe söz alarak, "Bizim için 23 yıldır burada olmak Metinle buluşmaktır. Ülkenin ve o günden bugüne gazeteciliğin geldiği nokta demokrasinin nerede olduğuna ışık tutmaktır. Metin gerçeğin peşinde koşan genç bir gazeteciyken, takip ettiği haber sırasında gözaltına alınmış, adını haykırarak belki de kendi haberini yapmış, gerçek bir gazetecidir. O günlerde gazeteciler öldürülüyor bugünlerde de gerçekler öldürülmek isteniyor. Gazetecilerin gazeteciliği öldürülüyor. Ya hapise atılıyor ya da para cezaları veriliyor. O günden bugüne değişen bir şey yok ama şu var; Metin Göktepe gazeteciliği anlayışı var. O günde Metin Göktepe'ye sahip çıkan genç gazeteciler bugün 50'li yaşlarındalar. Israrlarını hala sürdürerek Metin'e sahip çıkıyorlar. Aslında halkın haber alma hakkına sahip çıkma  noktasındaki ısrarlarını ve dirençlerini kutluyorum" dedi.
 
'METİN NEZDİNDE MÜCADELE EDEN VE BÜTÜN KAYBETTİKLERİMİZİ DE ANIYORUZ'
 
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Metin Göktepe'nin katledildiği siyasal koşullarının karanlığının yeniden yaşatıldığı bir süreçte olduğumuzu söyleyerek şunları aktardı: "Bugün tek adam ve tek parti yönetimine dayanan siyasal rejim, yeniden şekillendirilmeye çalışılıyor. Bu şekillendirme baskı üzerinde, yasaklar üzerinden, şiddet kutuplaştırma ve savaş üzerinden yapılmaya çalışıyor. Siyasi iktidarların baskı rejimi, otoriterliğine karşı mücadele azmi bir şekilde ortaya çıkıyor. Tıpkı bugün siyasal iktidarın baskılarının, sömürü düzeninin devamı için yaptığı uygulamalara karşı işçilerin bu durumu nasıl değiştirebileceğiniz konuşması gibi. Metin'in gazetesinden görüyoruz ki işçiler arasında bu tartışmalar yürütülüyor. Biz Ocak ayında elbette Metin Göktepe'yi anıyoruz ama onun nezdinde iktidarların baskı rejimine otoriterliğine karşı mücadele eden ve bütün kaybettiklerimizi anıyor bir kez daha baskılara karşı demokrasiyi özgürlükleri savunmaya devam edeceğiz."
 
'METİN'İN KATİLLERİ YAKALANDI AMA FAİLİ MEÇHUL ONLARCA GAZETECİ VAR'
 
Anmada söz alan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de katliamların sayfalara sığmadığı bir tarih yaşandığını ve bugün de gazetecilerin yargısız infaz edildiğinin altını çizerek "Her gün bir ölümü, katliamı anıyoruz. Bugün gazeteciliğin Türkiye'de  hangi bedellerle yapıldığını görüyoruz. onlarca yüzlerce basın şehidimiz var. Bugünde Metin Göktepe'yi anıyoruz. Katilleri yakalandı ve yargılandı ama faili meçhul onlarca gazeteci var. Gazeteciler bugün yargı eliyle yargısız infaz ediliyorlar. Böyle bir dönemden geçiyoruz. Bugünler elbette bitecek basının özgür olduğu günleri göreceğiz. Metinin anısı önünde saygı ile eğiliyorum" diye konuştu.
 
'SEVGİLİ METİN 23 YIL SONRADA YANINA PEK İÇ ACICI HABERLERLE GELMEDİK'
 
DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ise "Sevgili Metin 23 yıl sonrada yanına pek iç açıcı haberlerle gelmedik. Hakikati anlatanlara ağır bir baskı var. Senin yanında olduğum şuan bile meslektaşlarımız ifade veriyor yargılanıyorlar. Çok sayıda meslektaşımız hapishanede. Bu yıl daha çok umutluyuz Metin. Çünkü hakikati anlatanlardan, gazetecilerden, akademisyenlerden, avukatlardan, öğrencilerden, işçilerden, haltan korkuyorlar. Onların korkusu bizim umudumuzdur. Ve sana bir kez daha söz veriyoruz bedeli ne olursa olsun hakikatları anlatmaya devam edeceğiz" diye belirtti.
 
'METİN'İN KALEMİNİ YERE DÜŞÜRMEYECEĞİZ'
 
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Metin Göktepe'nin ayramızdan ayrılışının 23.yılı olduğunu hatırlatarak, "23 yılda çok şey değişmedi. 23 yıl öncede gazeteciler öldürülüyordu. Bugün de gazeteciler öldürülüyor, tutsak ediliyor. 23 yıl da gazeteciler açısından bir şey daha değişmedi ısrarla gerçekleri halka ulaştırmak isteyen metinler eksilmedi. Metin'in kalemini yere düşürmeyeceğiz" diye ifade etti.