30 Eylül 2024 Pazartesi

Metamfetamin kullanımı yaygınlaşıyor

Metamfetamin isimli uyuşturucunun gençler arasında kullanımı yaygınlaşıyor. Uyuşturucunun sağladığı geçici mutluluk ve enerjiyle farkında olmadan bedenlerini kapasitenin üzerinde kullanan gençler kendilerine zarar veriyor, uyuşturucunun etkisi geçince de tek yol olarak intiharı görüyor. Çocukları için polise başvuran ailelere ise "bir yerde madde kullanıyordur" yanıtı veriliyor. 

Sentetik uyuşturucu olan metamfetaminin kullanımı gençler arasında sürekli olarak artış gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde uyuşturucu baronu Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Osman Yarbaş ve kuryeleri polisler ortaya çıkmıştı. Devlet uyuşturucuyla mücadeleyi günbegün artırdığını iddiasında bulunuyor ancak yargısı ve polisler halkı zehirleyen maddelerin ticaretini yapıyor.

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde 17 Haziran ile 28 Haziran tarihleri arasında yaşları 17-22 arasında olan 9 gençten bir süre haber alamayan aileler, Emniyet'e "kayıp başvurusu" yapmak için gittiğinde polisler ailelere "Boş verin bir yerde hırsızlık yapıyordur ya da bir köyde madde kullanıyordur, gelir eve" sözleriyle uyuşturucu kullanımını meşrulaştırdığı, gençlerin hayatını önemsemediği bir kez daha gözler önüne serilmişti.

Kendilerinden haber alınamayan 9 gencin metamfetamin kullandıktan sonra intihar ettiği ortaya çıktı.

Türkiye'de uyuşturucuya erişimin yaşı gittikçe küçülüyor. Özellikle Kürdistan'da ve Türkiye'nin devrimci emekçi mahallelerinde polis işbirliğiyle uyuşturucu satışı yapılıyor. Bildiri dağıtımında yahut bir basın açıklamasına yığınak yapan polis, emekçi semtlerde bulunan okulların önündeki esrar satıcılarını nedense görmüyor. Gözaltına alınan uyuşturucu satıcıları ise ya serbest bırakılıyor ya da tutuklandıktan kısa bir süre sonra tahliye ediliyor. 

METAMFETAMİN NEDİR
Sentetik uyuşturucu olan metamfetamin, kısa bir süre psikolojik olarak kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlıyor enerjsini yüksek tutuyor. Kişi bu sürede farkında olmadan vücudunu kapasitesinin üzerinde kullanıyor. Aşırı kilo kaybı, hiperaktivite, bulantı, saldırganlık ve uyku problemleri de sık yaşanıyor.

Ayrıca kan basıncında ve kalp ritminde artış sonucu beyin damarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle beyin kanaması, Alzheimer benzeri beyin hasarı ve felç, düzensiz kalp atımı da kalp krizleri ve sonucunda ölümle sonuçlanıyor.