23 Eylül 2024 Pazartesi

Meslek Fabrikası emekçileri belediye önünde eylemlerine yeniden başlayacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası emekçileri ara verdikleri belediye önündeki daimi iş talepli eylemlerine 8 Şubat Pazartesi günü yeniden başlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası emekçileri basın açıklaması yaparak 8 Şubat Pazartesi günü daimi iş talepleri eylemlerine belediye önünde yeniden başlayacaklarını duyurdu.

Daimi iş talepleriyle eyleme başlayan Meslek Fabrikası emekçileri geçtiğimiz günlerde çeşitli görüşmelerin sağlanması için belediye binası önündeki eylemlerine ara vermişti. Bu süreçte olumlu olumsuz bir yanıt alamadıklarını belirten emekçiler eylemlerine yeniden başlayacak.

'BİZLER TAŞERONDA DEVAM ETTİK'
Evrensel'de yer alan habere göre; DİSK Ege Bölge Temsilciliğinde basın toplantısı düzenleyen Meslek Fabrikası emekçileri adına açıklamayı Büşra Güngör okudu. Güngör, taşeron şirket üzerinden istihdam edildiklerini hatırlatarak, "Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere taşeronda çalışan binlerce işçiyi İZDOĞA, İZBETON, İZULAŞ, İZELMAN ve İZENERJİ gibi belediyeye bağlı şirketlere aktararak taşerona son vermişlerdir. Bu uygulama CHP'li diğer Belediyelerde de aynen devam etmektedir. CHP'li Belediyelerin taşerona karşı başarılı uygulamaları nedeniyle AKP iktidarı taşeron yöntemiyle işçi çalıştırma ısrarından geri adım atarak 696 sayılı KHK ile belediye ve merkezi idarelerde çalışan yüzbinlerce işçiyi taşerondan kamu kurumları bünyesinde istihdam etmiştir. Fakat bizler eğitim emekçileri olarak 'saatlik işçi' statüsünde kaldığımızdan, bu hakkın dışında tutularak taşeronda istihdam edilmemize devam edilmiştir" diye konuştu.

'SOMUT VE OLUMLU BİR YAKLAŞIM OLMADI'
28 Aralık 2020 tarihinden bu yana işsiz kaldıklarını söyleyen Güngör, Meslek Fabrikası eğitim emekçileri olarak taşeronda değil belediyenin şirketlerinde istihdam edilmek devamlı iş, sigorta ve ekmek talebi ile Belediye Başkanı Tunç Soyer ve diğer belediyenin yetkililerinin duyması için eylem başlattıklarını ifade etti. Güngör, eylemlerinin 24. gününde DİSK Bölge Başkanı Memiş Sarı, Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Şükret Sevgener, Örgütleme Daire Başkanı Taner Şanlı'nın İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Soyer ile görüşmeleri sonucu eyleme kısa bir süre ara verdiklerini kaydetti.

Güngör, süreç içerinse olumlu ve somut bir gelişme olmadığını belirtti. Güngör, "Bu süreç zarfında 2021 yılı için 'Eğitim Hizmet Alım' ihalesine çıkılması, Meslek Fabrikası bünyesine dışarıdan Hazır Giyim Öğretmeni olarak bir kişinin daha dışarıdan alınarak istihdam edilmesi, aylardır, yıllardır Meslek Fabrikasında her yıl farklı farklı taşeron firmalar üzerinden çalışan bizlerin daimi olarak istihdam edilmesinin bürokratlar tarafından engel olunduğunu görmekteyiz ve bizlerin görmezden gelinmeye devam edilmesi neticesinde eyleme kaldığımız yerden devam edeceğiz" dedi.

'İNSANİ OLAN TALEBİMİZ GÖRMEZDEN GELINEMEZ'
08 Şubat Pazartesi günü 43. günde tekrar belediyenin önünde bu kez çocuklarıyla birlikte kaldıkları yerden devam edeceklerini duyuran Güngör son olarak şunları kaydetti: "Bugünkü yaşadığımız çağda İLO sözleşmeleri gereğince eğitim ve meslek edinmek Sürekli ve zorunlu bir durumdur. Bu örneği de geçtiğimiz günlerde Gaziemir Belediyesinin Gazibel, Bornova Belediyesinin Borbel şirketlerinde öğretmenlerin istihdam edilmesidir. Belediyenin bir şirketin de istihdam edilmek insanı bir talep bu talep görmezden gelinemez. Bizler, sürekli iş, diğer belediye çalışanları gibi belediyenin şirketlerinde istihdam edilmek istiyoruz."