28 Eylül 2024 Cumartesi

Mersin'de rengarenk 8 Mart: Dayanışma ve mücadele büyütür

Mersin'de 8 Mart mitinginde bir araya gelen kadınlar dayanışma ve mücadele kararlılığını dile getirdi.

Mersin Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu Meydanı'nda miting düzenledi. Miting öncesi HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce'nin de aralarında olduğu çok sayıdaki kadın örgütü, parti, dernek temsilcisi ve üyesi, Cumhuriyet Meydanında bulunan Saat Kulesi'nde bir araya gelerek mitingin yapılacağı alana yürüdü.

Yoğun polis ablukası altında ulusal kıyafetler ile mitinge katılan kadınlar erbaneler eşliğinde halaylar ve zılgıtlar çekti. Renkli görüntülerin yaşandığı miting alanında "Jin Jiyan Azadi", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları yükseldi. Yürüyüş esnasında kadınlar,"Krize, şiddete, eşitsizliğe ve savaşa karşı gücümüz, birlikteliğimiz", "Kadınlar direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyor" pankartları ve katledilen kadınların fotoğraflarının bulunduğu "Kadına şiddete sıfır tolerans", "Haklarımıza, hayatımıza sahip çıkıyoruz" dövizleri taşıyarak "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Jin Jiyan Azadi", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı.

KADIN DAYANIŞMASI VURGUSU
Kadınların alana giriş yapmasından sonra miting, yaşamını yitiren kadınlar için saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ortak bir açıklama gerçekleştirdi. 

Açıklamada ilk olarak konuşan Günebakan Kadın Derneği Başkanı Zübeyde Akpınar, kadın dayanışmasından aldıkları güçle bugün alanları doldurduklarını ifade ederek, itirazlarını ve isyanlarını ortaya koyduklarını belirtti. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer de, kadınların yaşadıkları tüm saldırılara rağmen hiçbir şekilde boyun eğmeden direndiklerini hatırlatarak, gelinen noktada işsizliğe, güvencesizliğe, köleliğe, savaşlara, doğa ve yaşam alanlarının talanına karşı halk isyanlarının en önünde yer aldığını vurguladı. Diğer kadın örgütleri temsilcileri de yaptıkları konuşmalarıyla kadın mücadelesinin devam edeceğini belirtti.


MÜCADELEYE ÇAĞRI
Son olarak konuşan HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, AKP iktidarının İdlib savaşı ile asla sonuç alamayacağını aktararak yürüttüğü savaşı sonlandırmasını ve biran önce Suriye'den elini çekmesini istedi. Kurtalan, kadınları mücadeleye çağırdı.

Yapılan konuşmalardan sonra Renkler ve Diller Korosu Kadın Ritim Topluluğu ve Jinawaz topluluğu mitinge katılanlara şarkılarıyla coşkulu anlar yaşattı. Topluluk, Arbane ve davullarıyla birçok dilde şarkılar söyledi. Kadınlar zılgıtlarıyla şarkılara eşlik etti. 
 
Etkinlik şarkılar ve halaylarla son buldu.