24 Eylül 2024 Salı

Mercan şehitleri anmasında birleşik mücadele vurgusu

Sınıf Teorisi, Hamburg'ta Mercan şehitlerini andı. Düzenlenen panelde birleşik mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Mercan şehitlerinin 16. ölüm yıldönümü dolayısıyla Almanya'nın Hamburg kentinde anma ve panel düzenlendi.

Sınıf Teorisi'nin düzenlediği panelde Sınıf Teorisi ve Atılım temsilcileri ile HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan konuşmacı olarak katıldı.

Panel saygı duruşu, sinevizyon gösterimi ve Mavi Düşler Şiir Grubu'nun şiir ve ezgileriyle başladı.

Panelde ilk olarak Sınıf Teorisi temsilcisi konuştu. Konuşmada, 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin önemine vurgu yapıldı. Konuşmada, "15-16 Haziran büyük işçi direnişi karşısında orduyu gördü" denildi, Mercan şehitlerinin de böyle bir gelenekten geldiği belirtildi. 1996 ölüm orucu direnişinden bu yana birleşik mücadelenin geliştiği vurgulanan konuşmada, "Bu yüzden Mercan şehitleri bizim için bir dönem taşır" diye kaydedildi.

Ardından söz alan HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan 16 yıl önce katledilen Mercan şehitleri anarak, Haziran'ın ayı gerek Avrupa'da gerek Türkiye ve Kürdistan'da katliamlarla dolu bir ay olduğunu söyledi. Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarına da değinen Akdoğan, "Yaklaşık iki aydır Kürdistan'ın güneyinde bir devletin başka bir devlete kullandığı bütün savaş ve teknik yöntemlerini denemekte fakat karşısında büyük bir direnişle karşılaşmıştır" dedi.

"Suruç'ta, Ankara'da, Diyarbakır'da her patlamada biz oylarımızı yükseltiyoruz" diyenlerin artık kaybettiğini ifade eden Akdoğan, "Yaklaşık 200 gündür cezaevilerinde bedenini açlığa yatıranlar büyük bir direniş göstermekte, Kürdistan'ın güneyine saldırarak iç muhalefeti bastırmaya çalışan bu iktidar ve ortakları artık yolun sonuna gelmiştir" diye konuştu. Avrupa'daki mücadeleye değinen Akdoğan, "Buradaki mücadele, eylem ve etkinlikler Türkiye ve Kürdistan'da direnenler için önemli bir yerde durmakta, Avrupa'daki mücadelemiz Türkiye'de Kürdistan'da direnen halklarımıza bir nefes borusu olmakta" diye vurguladı.

17'leri anarak konuşmasına başlayan Atılım temsilcisi, birleşik mücadelenin önemine değildi. Konuşmada, "Türkiye ve Kürdistan'ın en temel özelliği mücadelenin sürekliliği olmasıdır. Türk devleti Sri Lanka'da uyulanan çöktürme planını Kürtlere karşı uyguluyor. Bu plan kapsmında HDP milletvekilleri tutuklayıp meclisi işlevsiz hale getirdiler ve Sur'da katliamlarla devam ettiler" dedi.

Türkiye işçi sınıfının şovenist bir dalga ile karşı karşıya olduğuna vurgulayan Atılım temsilcisi, "İşçi sınıfı Kürt özgürlük hareketi ile birlikte mücadele etmeli. Bizlere düşen görev işçileri, emekçileri, ezilenleri Kürt özgürlük hareketi etrafında birlikte birleşik mücadele cizgisini yükselmektir" diye belirtti, Halkların Birleşik Devrim Hareketi'nin (HBDH) rolüne dikkat çekti. Atılım temsilcisi her alanda birleşik mücadeyi yükseltme çağrısında bulundu.