24 Eylül 2024 Salı

Menemen R Tipi Cezaevi'nde ne oluyor?

İki eli olmayan tutsak Ergin Aktaş, 17 gündür tek başına tutuluyor. Açlık grevinde ve alması gereken limon bütün olarak verildiği için alamıyor. Aktaş günlerdir kan kusuyor. Felçli ve tekerli sandalyede olan tutsak gardiyanların ve askerlerin saldırısına maruz kalıyor.
HDP İzmir milletvekili Serpil Kemalbay, Menemen R Tipi Cezaevi'nde yaşanan sorunları bir soru önergesi ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün gündemine taşıdı.
 
Cezaevlerinde 1 Mart'tan bu yana 7 bine yakın tutuklu ve hükümlünün açlık grevinde olduğunu, 16 Aralık'ta açlık grevine başlayan 300 tutsağın ölüm sınırına geldiğini hatırlatan Gül,Menemen R Tipi Cezaevi'ne ilişkin ÖHD ve İHD'nin hazırladığı rapora dikkat çekti.
 
Rapora göre Menemen R Tipi Cezaevi'nde tutulan Ergin Aktaş 38 gündür açlık grevinde. Aktaş'ın iki eli de yok. Cezeavi koşulları ağırlaştığı için tansiyon, kilo ve nabız ölçümlerinin yapılmasını kabul etmiyor. Cezaevi idaresinin bir bütün olarak verdiği limonları da bölemediğinden 26 Mart tarihinden bu yana limon da alamıyor.
Ergin Aktaş yaklaşık 1 aydır kan kusuyor. Hayatını yalnız idame ettiremeyeceğine ilişkin ATK raporu olmasına rağmen bir hücrede tek başına tutuluyor.
 
Tutsaklar cezaevinde gardiyanların da saldırısına uğradı.
 
Buna göre, felçli ve tekerlekli sandalyeye bağımlı olan Ahmet Hami, hastane sevki sırasında maruz kaldığı uygulamayı protesto etmek için 5 günlük açlık grevine başladı.
 
26 Mart'ta Hami'nin kaldığı odaya gardiyan ve askerler baskın yaptı. Ahmet Hami, zorla alınarak yan hücrede kalan Ahmet Çelik ve Cemal Aslan’ın yanına götürüldü. İki eli olmayan Ergin Aktaş engel olmak isterken birden fazla kez itilerek darp edilerek yere düşürüldü.  28 Mart günü Ahmet Hami açlık grevinde olduğunu ve tedaviyi kabul etmediğini bildirdiği halde kendisine zorla müdahale edilmek üzere, odasından yatağı ile birlikte çıkartılarak hastaneye götürüldü, bu sırada aynı odada bulunan Ahmet Çelik itilerek darp edildi.
 
Ahmet Hami'nin ciğerleri ile ilgili sorunları uzun süredir tedavi edilmezken sırtında rahatsızlığından dolayı yaralar açıldı. Felçli, tekerlekli sandalyeye bağımlı Ahmet Hami’ye uygulanan şiddeti protesto eden tutuklular yaklaşık 20 güne yakındır fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakıldıkları ve tehdit edilmekte oldukları belirtiyor.
 
Mahpuslardan ileri derecede kas hastalığı olan Cemal Aslan’ın diyet yemeği yemesi gerekirken, kendisine diyet yemeği sağlanmadığı,  hastalığından dolayı her gün baygınlık geçirdiği, cezaevlerinin olumsuz koşullarından dolayı  tedaviyi reddettiği, buna rağmen zorla elleri ve ayakları bağlanarak kendisine serum takılmak istendiği yine ilgili raporda belirtildi.
 
Kemalbay, tüm bu hak ihlallerini Bakan Gül'e sordu.
 
Cezaevlerindeki ölümler karşısında bakanlığın bir açıklama yapıp yapmayacağını soran Kemalbay, "Menemen R Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu mahpuslardan hak ihlalleri, kötü muamele ve işkence konusunda tarafınıza ulaşan dilekçe var mıdır? Var ise cevap verilmeme veya herhangi bir işlem yapılmama sebebi nedir?" diye sordu.
 
Kemalbay, şu sorulara da yanıt istedi:
"Menemen R Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu mahpuslardan hak ihlalleri konusunda savcılığa dilekçe verdikleri ve hiçbir cevap alamadıklarına ilişkin olarak savcılıktan bilgi istenmiş midir? 
Türkiye’de cezaevlerinde artan hak ihlalleri, kötü muamele ve işkence iddialarının cezaevi yöneticilerinin nezareti ve bilgisi dâhilinde yaşanıyor olduğuna dair İnsan Hakları Derneği (İHD) ve çeşitli basın organlarında yapılan açıklamaları ihbar kabul edip yerinde inceleme yapmak üzere bakanlığınızca görevlendirme yapılmış mıdır?
Bakanlık olarak cezaevlerinde gerekli sağlık hizmetinin sunulması, yaşam hakkının ihlal edilmemesine ve daha fazla ölümlerin gerçekleşmemesine yönelik düzenleyici ve önleyici bir çalışmanız var mıdır?"