24 Eylül 2024 Salı

Mehmet Emin Başaran: Oğlumun yaşamından endişe ediyorum

Hasta tutuklu İdris Başaran'ın babası Mehmet Emin Başaran, oğlunun cezaevi idaresi tarafından sürekli tehdit edildiğini belirterek, "Başına herhangi bir şey gelirse bunun sorumluluğu cezaevi idaresi ve savcıdır" dedi.
Bursa H Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan İdris Başaran'ın ailesi, hapishanede yaşanan tecrit, darp, baskı ve kötü muameleye ilişkin İHD İstanbul Şube binasında basın açıklaması düzenledi.
 
İdris Başaran'ın babası Mehmet Emin Başaran, İdris'in 26 yıldır cezaevinde yattığını ve ağır hasta olduğunu söyledi.
 
Baba Başaran, İdris'in avukatı ile yaptığı görümenin ses ve görüntü kaydı alınarak gerçekleştiğini ifade etti. Bunun sebebinin ise hapishane idaresi tarafından, örgütle şifreli şekilde haberleştiği şeklinde açıklandığını aktardı.
 
Emin Başaran, cezaevine gidip gelme imkanlarının olmadığını ve avukatın görüşe gitmediği sürece oğullarından haber alamadıkları söyledi.
 
İDRİS'İN BAŞINA GELECEKLERDEN BAKANLIK SORUMLU
 
Emin Başaran, oğlunun hasta olmasına rağmen tecrit ve tehditle karşı karşıya kaldığını, gardiyanların geceleri gelip mazgaldan 'seni yok edeceğiz, seni bitireceğiz' söylemlerine maruz bırakıldığını kaydetti. İdris'in ağır hasta olmasına rağmen ilaçlarının verilmediğini, hastahaneye dahi götürülmediğini belirten baba Başaran, İdris'in başına bir şey gelirse Adalet Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu vurguladı.
 
Anne Nesibe Başaran ise tecridin kalkmasını ve annelerin gözünün yaşının durmasını istedi.
 
TECRİDE KARŞI KOL KOLA MÜCADELE
 
Anne Başaran, Türk, Kürt olsun, cenaze çıkmasının herkese haram olduğunu ve Türk' ler ile Kürt'ler in tecride kol kola mücadele etmesi gerektiğini belirtti. 
 
Başaran son olarak, Emine Erdoğan'a seslendi. Kendisini bizim yerimize koysun, oda bir anadır. Biz analar acı çekiyoruz, acımızı anlasın dedi.
 
Marmara Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) yöneticisi Hasan Demir, İdris gibi binlerce hasta tutuklunun Türkiye zindanlarında mahpus tutulduğunu, İdris'e yönelik insan hakları ihlallerini insan olarak kabul edemeyeceğini ifade etti.
 
DEVLET MEKANİZMALARI İŞLEMİYOR
 
Demir, tutuklu babası olduğunu, oğlunun 55 gündür tecride açlık grevinde bulunduğunu ve devletin demokratik mekanizmalarını işletmediğini belirtti.
 
Demir, binlerce insanın İmralı'da Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı günlerdir açlık grevinde olduğunu hatırlattı ve tecride karşı devleti kendi hukuğunu uygulamaya çağırdı.