1 Ekim 2024 Salı

Mehmet Ayvalıtaş anıldı: Mücadelemizde yaşıyor

Katledilişinin 9. yılında Gezi şehidi Mehmet Ayvalıtaş mezarı başında anıldı. Oğlunun mezarını gösteren Ayvalıtaş, milyonlarca Mehmet'in babası olduğunu kaydetti ve "Onun mücadelesini doruk noktaya taşıyacağız" dedi. Ayvalıtaş'ın katledildiği yerde yapılan anmada ise Gezi şehitlerinin mücadelesinin süreceği belirtildi. 

Gezi direnişinde katledilen Mehmet Ayvalıtaş Eski Çekmeköy Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında anıldı. Ayvalıtaş'ın ailesi ve Taksim Dayanışması, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ'ın da olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı anma, Mehmet Ayvalıtaş ve Gezi şehitlerinin şahsında demokrasi, devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.

AYVALITAŞ: MİLYONLAR BENİM OĞLUM OLDU
Anmada konuşan Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, 9 yıldır halkın kendilerini hiç yalnız bırakmadığını belirterek, "Mehmet'in meşalesini en son doruk noktaya kadar taşıyacağınıza eminim" dedi. Gezi şehitlerinin katillerinin hala dışarıda, serbest olduğuna dikkat çeken Ayvalıtaş, Mehmet Ayvalıtaş'ı katleden polis Mehmet Görkem Demirbaş'ın evi karakola 300 metre olduğu halde "Bulunamadı" denerek yıllar sonra ifadesinin alındığına ve hala tutuklanmadığına vurgu yaptı. 

Demirbaş'ın hala polis olarak Diyarbakır'da görev yaptığını hatırlatan Ayvalıtaş, Gezi davasında verilen ağır hapis cezalarına da tepki gösterdi. Osman Kavala ve Gezi tutsaklarının hak mücadelesi verdiği için suçsuz yere tutuklandığını söyleyen Ayvalıtaş, "Bizim katillerimiz ise ödüllendirildi" dedi. Ayvalıtaş, "Bu adalet nerede? Mehmet öldü ama sizler yaşıyorsunuz. Mehmet çoğalmış, milyonlar var peşinde. Ben babasıyım, milyonlar benim oğlum olmuş. Hepsiyle gurur duyuyorum, hepsi var olsun" ifadelerini kullandı.

'GEZİ ŞEHİTLERİNE SÖZÜMÜZ VAR'
Anma, Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman'ın hapishaneden yolladığı mesajların okunmasıyla devam etti. 

Mücella Yapıcı, gönderdiği mesajda Mehmet Ayvalıtaş'ın onurlu bir yaşam için en temel haklarını kullanırken öldürüldüğünü belirtti. Yapıcı, "Her aldığımız nefes, bütün mücadelemiz, bütün sözlerimiz Mehmet'in ve Gezi'de kaybettiğimiz çocuklarımızın hayalleri için. Çocuklarımızın uğruna canını verdiği demokratik, adil, eşit, yaşamı kuracağız, onlara sözümüz var" ifadelerini kullandı.

Can Atalay ve Tayfun Kahraman ise gönderdikleri ortak mesajda, "Mehmet'in katillerini koruyup kollayan bu zorba pervasızlık elbet aşılacak. Canlarımızın adları memleketimizin geleceğine yazılıdır, Mehmet'in adı yumruklarımıza kazılıdır. Onlara sözümüz bu karanlığı aşmaktır. Bu karanlığı aşacağız, hep birlikte mücadele edecek hep birlikte kazanacağız" dedi.

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Sözcüsü Sevtap Akdağ ise, Mehmet Ayvalıtaş şahsında tüm Gezi şehitlerine mücadele sözünü yineledi. Akdağ, "Bundan 9 yıl önce Gezi'de büyük bir hayali gerçekleştirdik. Sömürü düzenine karşı isyanımızı yükselttik, hayatlarımıza, geleceğimize, doğamıza sahip çıktık" dedi.

KATLEDİLDİĞİ YERDE ANMA
Mezar anmasının ardından Mehmet Ayvalıtaş'ın katledildiği köprüye gidildi. Ayvalıtaş'ın fotoğrafları ve karanfillerin yerleştirildiği köprüde yapılan anmada HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek söz aldı. 

ÇİÇEK: ONLARA ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ
Çiçek, şu ifadeleri kullandı: "Bir mücadele var birileri bize köleliği dayatmaya çalışıyor, hayatlarımızı kuşatmaya çalışıyor. Birileri bizi nefes aldırmaz pozisyonda tutmaya çalışıyor ama onun karşısında demokratik ve özgürlük mücadelesini hep birlikte yürütmeye, büyütmeye çalışıyoruz.

Bu mücadele kölelikten ve sömürüden yana olanlarla özgürlükten yana olanların mücadelesi o yüzden iyi ki Mehmet Ayvalıtaşların yoldaşı olduk. Onlar belki bu mücadelede hayatlarını kaybettiler ama aynı zamanda bu mücadelede bedensel yaşamları son bulurken, toplumsal özgürlük mücadelemizi, doğanın mücadelesini, emeğin mücadelesini, halkların birliktelik mücadelesini, özgürlük mücadelesini daha fazla yükselttiler. Onlara çok şey borçluyuz. Onlar var oldukça bu ülkede demokrasi ve özgürlük umudu her zaman yeşertilecek."