30 Eylül 2024 Pazartesi

Meclis'e çağrı: Daha fazla hayvan ölmesin ve nesli yok olmasın

Havuzların deniz memeleri için hapishane hücresinden farkı olmadığını kaydeden Yunuslara Özgürlük Platformu, yunus parklarının kapatılması için Meclis'e bir kez daha çağrı yaptı. 

Avrupa'daki yunus parklarında iki yunus daha hayatını kaybetti. Yunuslara Özgürlük Platformu, esaret altındaki yunusların yaşamını yitirmesinin ardından yunus parklarının kapatılması için Meclis'e çağrı yaptı. 

HAVUZLAR HAPİSHANE HÜCRESİNDEN FARKLI DEĞİL
Deniz memelileri üzerine çalışan bilim insanları beton havuzların ve etrafı tellerle çevrilmiş kapalı deniz alanlarının, doğal yaşam ortamlarında her gün kilometrelerce mesafe kat eden yunuslar için hapishane hücresinden farklı olmadığını belirtiyor. Bu ölümlerin çoğunun kronik stres kaynaklı olduğunu vurgulayan uzmanlar, hayvanların ömür boyu özgürlüklerinden alıkonmuş olmaları, sürekli olarak yüksek müzik, inşaat, filtreleme ve ziyaretçilerin alkışları gibi duyusal örselenmeye maruz bırakılmaları, sosyal stres kaynaklı anne-yavru arasındaki bağın zarar görmesi ve öğrenilmiş çaresizlik hissi nedeniyle depresyon, motivasyon eksikliği, yeme bozuklukları ve zayıflamış bağışıklık sistemiyle boğuştuklarını aktarıyor.

Türkiye'deki yunus parklarının kapatılması için yaklaşık 10 yıldır mücadele veren Yunuslara Özgürlük Platformu'nun sözcüsü Öykü Yağcı araştırma sonuçlarını paylaşarak esaret altındaki yunus ve belugaların ölüm oranlarının, doğadaki akranlarına kıyasla 2,5 kat daha fazla olduğunu aktarıyor. Esarette dünyaya gelmiş yunuslara dair araştırma sonuçlarına da değinen Yağcı, bu yunusların yüzde 52'sinin 1 yaşını bile dolduramadan hayatını kaybettiklerini vurguluyor.

MECLİS'E BİR KEZ DAHA ÇAĞRI YAPILDI: DAHA FAZLA HAYVAN ÖLMESİN
Rakamların yunus gösteri ve terapi merkezlerinde gizlenen ihlallerin en somut göstergeleri olduğunu söyleyen Yağcı, şöyle devam etti: "Bugün yunus parkı sahipleri milletvekilleriyle yaptıkları lobicilik görüşmelerinde ve Meclis tutanaklarında Avrupa'daki tesisleri olumlu örnekler olarak göstererek faaliyetlerini aklamaya çalışıyorlar. Fakat hayvanlar için bu vahim durum dünyanın her yerinde aynı. Meclis Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nda geçtiğimiz yıl alınan yunus parklarının yasaklanması ve mevcut tesislerin kapatılması tavsiye kararının bir an önce yasalaşması için Meclis'e bir kez daha çağrı yapıyoruz. Daha fazla hayvanın ölmemesi ve yeni nesilleri kurtarabilmek için hayvan esaretine ve ticaretine son verilmeli, hayvanların kullanılmadığı, sömürü içermeyen teknolojilere ve çözümlere geçilmeli."