29 Eylül 2024 Pazar

Mecidiyeköy'de tutsak yakınlarına faşist devlet terörü

Hapishanelerdeki katliam politikalarına karşı ses çıkarmak isteyen tutsak yakınları Mecidiyeköy'de bir kez daha devlet terörüyle karşı karşıya kaldı. HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınırken, Züleyha Gülüm tutsakların sesi olmayı bırakmayacaklarını vurguladı.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınlarının adalet arayışı sürüyor. Polis baskısı ve işkencesine rağmen eylemlerini kararlılıkla sürdüren tutsak yakınları, bu hafta Mecidiyeköy Meydanında bir araya gelmek istedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, Ali Kenanoğlu, Cumartesi Annesi Hanife Yıldız ve çok sayıda kişinin eşlik ettiği annelerin yolu, meydanın karşısında kesildi. Polis ablukası altına alınan kitle, "Biji berxwedana zindana" sloganıyla engellemeye tepki gösterdi.

Abluka altında konuşan Züleyha Gülüm, Mecidiyeköy'de halka seslenerek "Haberiniz var mı cezaevlerinde insanlar katlediliyor. Cezaevlerinde hasta mahpuslar ölüme terk ediliyor. Yaşamlar yok oluyor, yaşamlar yok olmasın demek için yapmak istediğimiz basın açıklaması ise engelleniyor" dedi.

Polis, basın emekçilerini fiziksel ve sözlü şiddetle ablukanın dışına çıkarırken, polis saldırısına tepki gösteren Ali Kenanoğlu, "İşte zulüm budur, haksızlık, adaletsizlik budur" dedi.

Polis, tutsak yakınları Fince Akman, Cemile Karakaş ve çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına aldı, halk ise saldırıya tepki gösterdi.

"Halk hakkını arıyor, anneler çocuklarını arıyor. Tecavüzcülere, uyuşturucu baronlarına, katillere barikat kurun. Hak aramak suç değil, basın açıklaması suç değil. Yeter artık yeter" ifadelerini kullanan HDP Sultangazi İlçe Eşbaşkanı Zübeyde İnce ve yanındaki Cumartesi Annesi Hanife Yıldız'da gözaltına alındı.

Gözaltı saldırısı sonrası açıklama yapan Züleyha Gülüm, "Anneler engelleniyor çünkü cezaevlerindeki katliam gerçekliğini kamuoyuna anlatmak istiyorlar" dedi. AKP-MHP iktidarının tüm toplumu susturmaya çalıştığını belirten Gülüm, halkı buna karşı ses çıkarmaya çağırdı. Bu esnada Gülüm'ün yanında bulunan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol polis tarafından uzaklaştırılmak istendi. Milletvekilleri duruma tepki göstererek uzun süre direndi ancak Birol gözaltına alındı.

Mecidiyeköy'de uzun süre trafiği kitleyen ve polis ekiplerini etrafa yığarak saldırgan tavırlarını sürdüren polisler, tam bir devlet terörüne sahne oldu. Polisler, basın emekçileri ve halka da pek çok kez hakaretler yağdırdı, gazetecilerin görüntü almalarını tehditlerle ve fiziksel olarak engellemeye çalıştı.