1 Ekim 2024 Salı

MEBYA-DER: Etkin soruşturma yürütülmediği için yeni kayıplar yaşanıyor

MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Elmas, faili meçhul cinayetlere dönük etkin soruşturmalar yürütülmediği için yeni kayıplar yaşandığını belirtti.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü dolayısıyla Diyarbakır'daki dernek binasında açıklama yaptı.

MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas, Kürtlere dönük yıllardır devam eden inkar ve imha politikalarından kaynaklı binlerce faili meçhul cinayetin yaşandığını söyledi. Bu cinayetlere ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmediğine dikkati çeken Almas, birçok dosyanın raflarda sürüncemede bırakıldığını kaydetti. Almas, "Bu dosyalardaki yargılamaların uzunluğu, sanıkların tutuksuz yargılanması, yargılamaların güvenlik gerekçesiyle bölge dışındaki illere taşınması gibi keyfi uygulamalar söz konusu. Yargılamaların göstermelik olduğunu, failleri aklamak olduğu ortaya konulmuştur" dedi.

'ALANLARDA OLACAĞIZ'
Almas, yıllardır kayıp yakınları için adalet mücadelesi veren Cumartesi Annelerini hatırlatarak, bu süreçte çok sayıda annenin yaşamını yitirdiğine işaret etti. Almas, "Berfo Ana adalet arayışında geri adım atmamıştır. Ancak ne yazık ki aramızdan ayrılmıştır. Adaleti getirene kadar alanlarda olacağız. Çünkü savaşlarda en çok mağdur edilen, tacize ve tecavüze uğrayan, evlatları kaybedilenler kadınlar olmuştur" diye konuştu.

Kaybedilmelere karşı etkin soruşturmalar yürütülmemesinin sonucu olarak Munzur Üniversite öğrencisi Gülistan Doku'dan hala haber alınamadığını kaydeden Almas, Doku'yu kaybettirenlerin bilinmesine rağmen cezalandırılmadığını ifade etti.

'ADALETSİZ ÜLKEDE ADALET ARADI'
Almas, ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen avukat Ebru Timtik'in de adalet arayışı sırasında yaşamını yitirdiğini belirterek, "Adaletsiz bir ülkede adalet arayan Ebru ve cenazesinde yaşananlar bir kez daha ortaya koydu ki bu ülkede adalet yok. Ebru'nun aramış olduğu adalet savaşının takipçileri olacağız" ifadelerini kullandı.