30 Eylül 2024 Pazartesi

MEB, eğitim emekçilerinden geçer not alamadı

Eğitim öğretim yılının son gününde birçok kentte açıklama yapan Eğitim-Sen şubeleri, AKP iktidarının karnesini açıklayarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçer not alamadığını söyledi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Adana, Diyarbakır ve İzmir'de açıklamalar yaparak, AKP iktidarının 2021-2022 yılı karnesini açıkladı.

Adana'da şube binasında yapılan açıklamada konuşan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, iki yıldan fazla bir zamandır devam eden pandemi koşullarının eğitim öğretime olumsuz etkilerinin bu yıl da sürdüğünü söyledi.

Eğitimin niteliğinin ticarileştirme, dinselleştirme nedeniyle düştüğünü kaydeden Kaya, okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, cemaat ve vakıf kreşi ve yurtlarına yönlendirme, taciz ve istismar saldırılarının artması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamasının sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler gibi çok sayıda sorunun devam ettiğini vurguladı.

İtirazlarına rağmen Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarıldığını hatırlatan Kaya, yasa düzenlemesinin ayrımcılık, rekabet, angarya çalışmaya neden olacağına işaret etti. Mesleki Eğitim projesine de değinen Kaya, milyonlarca çocuğun örgün eğitimin dışına atılacağına, piyasaya ucuz iş gücü olarak katılmak zorunda kalacağına dikkat çekti.

Eğitimdeki temel sorunların çözümünün cinsiyet eşitliğine dayalı, bilimsel, laik, ulaşılabilir, nitelikli, anadilde, parasız kamusal eğitimle mümkün olacağını vurgulayan Kaya, Adana'da yaşanan özgün sorunlara da değindi.

Pandemi döneminde 1,5 yıl örgün eğitim yapılamadığını hatırlatan Kaya, bu sürecin telafi edilmemesinin öğrencilerin başarısını belirgin bir şekilde düşürdüğünü söyledi. Online eğitimin öğrencileri internet, sanal dünya bağımlısı haline getirdiğini söyleyerek yarattığı sorunlara dikkat çeken Kaya, "Okullarda kadrolu yardımcı hizmetli kalmamıştır. MEB'in okullar açıldıktan çok sonra İŞKUR üzerinden yardımcı hizmetli alımları yapması temizlik konusunda büyük sıkıntılar yaratmıştır. Yardımcı hizmetli olarak alınan arkadaşlarımızın sayısı çok yetersiz kalmış, bu durumda hem arkadaşlarımızın yoğun bir şekilde emeklerinin sömürülmesine hem de okulların temizliğinde aksamalara neden olmuştur" dedi.

Proje okul uygulamasının ortaya çıkardığı sorunlara değinen Kaya, "Seyhan ilimizde bulunan Adana Mesleki Teknik Anadolu Lisesinin geçen eylül ayında proje okuluna dönüştürülme kararı alınmıştır. Henüz gelecek yılın öğrenci kontenjanları belirlenmeden okulda yıllarca görev yapan arkadaşlarımıza norm fazlası oldukları açıklanmıştır. 13 arkadaşımız norm fazlası olmuş, 2 arkadaşımız mazeretleri nedeniyle kapsam dışı bırakılmış, diğer 11 arkadaşımızın resen başka okullara atamaları yapılmıştır. Sorunun çözümü için her zaman yaptığımız gibi eğitim alanındaki diğer sendikalarla ortak bir çözüm bulmaya çalıştık. Ne yazık ki öğretmen sorunları dışında her şeyle ilgilenen bu sendikalar çağrımızı yanıtsız bıraktı. Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünü uyarıyoruz. Bu haksız atamaları durdurun. Hiçbir arkadaşımızı mağdur etmeye hakkınız yok. Eğitim-Sen olarak bu konunun da hem hukuku, hem de meşru zeminde takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz" diye konuştu.

Hüseyin Kaya, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim emekçilerinden geçer not alamadığını da söyledi.

ANADİLDE EĞİTİM GÖREMEYEN ÖĞRENCİLER BAŞARISIZ OLDU
Eğitim-Sen Diyarbakır şubeleri de yaptıkları açıklamada, anadilinde eğitim konusundaki olumsuz sicilin ısrarla sürdürüldüğüne dikkat çekti. Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık, anadillerinde eğitim alamayan öğrencilerin okullarda başarısız olduklarını ve eğitim dışına itildiklerini belirterek, "Bölgemizde anadilinde eğitim görme hakkından yoksun bırakılan yüz binlerce öğrencinin yaşıtlarına göre eşitsiz bir öğrenim hayatına mecbur kaldığı; psikolojik, sosyolojik, pedagojik olarak yaşamının olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Eğitimin tüm kademelerinde anadilinde eğitim vermek yerine hafta da iki saat seçmeli ders olarak kendisine bir lütufmuş gibi seçmeli ders olarak verilmek istenmesi samimiyetten uzak olunduğunu göstermektedir" ifadeleri kullandı. 

EĞİTİMDE AYRIMCILIK
Eğitim Sen İzmir Şubeleri de, yaptıkları basın toplantısında "Okullarda karma eğitime karşı girişim ve uygulamalara son verilmelidir" pankartı açtı.

Açıklamada söz alan Eğitim-Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Bülent Karakaş, Türkiye'de eğitim sisteminin müfredat, ders kitapları ve uygulama alanlarında çocukların, etnik köken, dil, din ve inanç ayrımcılığı ile karşı karşıya olduklarına dikkati çekti. Karakaş, "Ülkedeki etnik, dilsel, kültürel çeşitlilik ve inanç çeşitliliği, eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtılmamaktadır. Eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak adımlar atılmamıştır" diye belirtti.