1 Ekim 2024 Salı

MB faizi sabit tuttu, döviz kuru yükseldi

Döviz kuru güne yine yükselişle başladı. Dün 16,30 seviyesini aşan dolar bugün sabah saatlerinde 16 lira 44 kuruştan işlem gördü, euro ise 17 lira 60 kuruştan işlem gördü.

Döviz kuru güne yine yükselişle başladı. Dün 16,30 seviyesini aşan dolar bugün sabah saatlerinde 16 lira 44 kuruştan işlem gördü, euro ise 17 lira 60 kuruştan işlem gördü.

Gözlerin çevrildiği Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu da, beklendiği üzere, faiz politikasını yüzde 14'te sabit tuttu.

MB Para Politikası Kurulu'nun üst üste beşinci kez faizi sabit tutulması kararını değerlendiren uzmanlar, "Dibi delik havuz kovayla su dökülerek doldurulamaz" dedi.

Her ne kadar Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dolar için "14 liranın üzerine gideceği yer yok" dese de faiz kararı sonrasında dolar 16 lira 46 kuruştan, euro ise 17 lira 64 kuruş seviyesinden işlem gördü.

EKONOMİST ŞAHİNÖZ: MB EKONOMİYİ KRİZE SÜRÜKLÜYOR
Merkez Bankası'nın kararını değerlendiren ekonomi profesörü Ahmet Şahinöz, MB'nin enflasyonla mücadele etmediğini, enflasyonun sonuçlarını hafifletmekle uğraştığını söyledi. Şahinöz, "Aldığı kararlarla ekonominin ayağına sıkıyor" dedi. 

Büyük bir dış borç olduğunu söyleyen Şahinöz, Türkiye'nin bir yıl içinde ödemesi gereken miktarın 182 milyar dolar olduğunu belirtti. İhracat yüzde 20 artarken, ithalatın yüzde 40 arttığını, cari açığın artmaya devam ettiğini, dövize olan talebin arttığını kaydeden Şahinöz, "Böyle bir ortamda siz döviz kurlarını fırlatan Nas soslu faiz politikalarına devam ederseniz ekonomiyi gerçekten altından kalkamayacağı bir krize süreklersiniz ki sürüklüyorsunuz" diye konuştu.

'DÖVİZDEKİ YÜKSELİŞİ DURDURACAK STOK YOK'
Faiz kararlarının ardından döviz kurunun artacağını ifade eden Şahinöz, MB'nin bu yükselişi duracak, piyasaya süreceği döviz stoku olmadığının altını çizdi. Şahinöz, MB'nin piyasayı 30-40 milyar dolar arasında bir dövizle fonladığını belirterek, "Doların 17'ye çıkmasını engellemeye çalışıyor. Merkez Bankası'nın bunu durduracak stoku yoktur, kalmamıştır. Kullandığı stoklar dışarıdan borç alınanlar. Eksi 50 milyar dolar net bir stoku var. Sonuç olarak, bu düşük faiz politikaları koşarak krize götürüyor" değerlendirmesi yaptı.

Faizi sabit tutmanın enflasyonu yükselttiğini belirten Şahinöz, MB kararlarının siyasi bir tercih olduğunu söyledi.

MB'nin öngörülerinin tutmadığını söyleyen Şahinöz, "Merkez Bankası yıl sonu cari açığının 22 milyar dolar olarak öngördü ancak mayıs ayındaki açık 20 milyar doları aştı. Yıl sonunda 40 milyar doları geçecek 50 milyar doları bulabilir. Merkez Bankası'nın tutarlılığı, geçerliliği yoktur" diye konuştu.